Efterretningsvæsen slettede nazi-oplysninger

Oplysninger om ansatte med nazistiske forbindelser er forsvundet fra arkiv.

Artiklens øverste billede

Det tyske forbundsefterretningsvæsen, BND, har tilsyneladende destrueret dokumenter om 250 ansatte, som var aktive i Gestapo, det nazistiske Tysklands politiske politi, og den nazistisk eliteorganisation SS.

Det bekræfter BND, som samtidig kalder miseren ”beklagelig og irriterende”.

Henstilling til efterretningstjeneste

Det er fire uafhængige historikere, der undersøger BND’s gamle forbindelser til det nazistiske regime, som har opdaget hullet i arkivet.

Ifølge historikerne blev dokumenterne slettet for fire år siden i 2007.

BND bøjede sig i 2010 for presset for at få undersøgt, hvilke forbindelser der var mellem tjenesten og de mange nazister, der søgte job efter Hitlers nederlag.

Historikerne anklager ikke BND for at dække over hemmeligheder, men opfordrer tjenesten til ikke at slette flere relevante dokumenter uden at informere nærmere herom.

Eftersøgt krigsforbryder

Ifølge BND udgør de slettede dokumenter, som ifølge efterretningstjenesten var overflødige, ca. 2 pct. af den del af arkivet, som i øjeblikket bliver gransket.

BND blev først dannet i 1956 - men grundstenen til efterretningstjenesten blev lagt allerede i 1945. Ifølge det politiske ugemagasin Spiegel havde omtrent 10 pct. af BND’s ansatte under Den Kolde Krig en fortid i SS.

Spiegel hævder også, at BND i 1990’erne bevidst slettede dokumenter om Alois Brunner, en eftersøgt nazist og forhenværende SS-general.

Han blev senere dømt for krigsforbrydelser, men flygtede til Syrien, som nægtede at udlevere ham.

LÆS OGSÅ: Anne Franks banemand blev spion

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen