Nyt opsigtsvækkende fund ved Stonehenge
To hidtil uopdagede grave er fundet ved det mystiske stenmonument.
Arkæologer har gjort en række nye interessante fund ved Stonehenge, det gigantiske stenmonument fra slutningen af stenalderen, i Wiltshire i Sydengland.
Teorierne om monumentet, som må have været den centrale helligdom i området, er mange.
De nye opdagelser styrker imidlertid teorierne om, at soldyrkelse kan have fundet sted ved de enorme stenblokke, som blev rejst ca. 2.500 f. Kr.
Det skriver BBC News.
Særligt dobbeltspor
Meget tyder ifølge arkæologerne på, at gravene kan have indeholdt særlige sten, ildsteder og diverse tegn, der havde til formål at ære henholdsvis solopgang og solnedgang. Det skal nærmere undersøgelser forsøge at blotlægge.
Gravstederne er samtidig placeret på et særligt dobbeltspor, som forskerne i forvejen har ment, er brugt til at gå i procession på i et gammelt ritual, hvor man har fejret Solens bevægelse over himlen ved sommersolhverv.
Arkæologerne mener samtidig at have fundet en indgang til de to parallelle, lineære grøfter, som kan være brugt som rute til ritualerne.
”Det er første gang, at vi har fundet noget som dette ved Stonehenge, og det giver os et mere sofistikeret indblik i, hvor og hvordan ritualerne har fundet sted,” siger professor Vince Gaffney fra Birmingham University til BBC News.
Mange teorier
Gravfordybningerne blev opdaget med avanceret geofysisk billedteknik i forbindelse med et projekt, der afsøger landskabet i området for skjulte skatte lige under jordoverfladen.
De enorme sten i monumentet er hentet i Preseli-bjergene i det sydvestlige Wales, og transporten til Stonehenge har krævet en enorm indsats.
Stonehenge vækker fortsat undren hos mange, og teorierne om stedets formål spænder i det hele taget vidt. Nogle mener, at stedet blev brugt til at udregne datoer i den keltiske jernalder. Andre mener, at templet blev brugt i forbindelse med særlige healing-ceremonier eller begravelsesritualer.