Nye detaljer om Lennons sidste dag

I dag er det 30 år siden John Lennon blev myrdet - ny dokumentar kortlægger hans sidste dag.

Artiklens øverste billede
En morder møder sit offer. John Lennon og Mark David Chapman, der fem timer efter at billedet blev taget, skød og dræbte Lennon. Billedet er taget af amatørfotografen Paul Goresh. Han ville aflevere det til politiet, men blev afvist. I stedet solgte han det til en New York-avis. Foto: Paul Goresh.

Billedet er lettere uskarpt og taget med skarp blitz.

Den ene af mændene står bøjet over noget. Den anden ser smilende til i baggrunden, og billedet er skåret så du ikke kan se hele hans ansigt.

Manden i forgrunden er John Lennon, manden i baggrunden var - da billedet blev taget - en komplet ukendt og ligegyldig fan, der bad Lennon om at signere "Double Fantasy".

Fem timer senere havde alt ændret sig.

John Lennon var død - manden i baggrunden var morder.

Manden bag billedet

Manden der tog billedet hedder Paul Goresh og da han tog sit billede havde han ingen anelse om, hvilken betydning billedet nogle timer senere ville få - og han kunne ikke vide, hvor enorm indflydelse billedet ville få på resten af hans liv.

Paul Goresh - amatørfotograf og glødende Beatles/Lennon-fan - er en af de mange nøglepersoner, der medvirker i instruktøren Michael Waldmans nye dokumentar om den sidste dag i Lennons liv: "The Day John Lennon Died".

I filmen fortæller fans, politifolk, læger, musikere og mange andre om deres oplevelser den 8. december 1980.

Dokumentaren, der produceret for ITV, blev første gang vist på ITV4 mandag aften.

Også en ny bog udgivet i anledning af 30-året - "December 8, 1980: The Day John Lennon Died".

Bogen, der er skrevet af Keith Elliot Greenberg, gennemgår - ligesom Waldmans film - dagen i alle tænkelige detaljer.Detaljer og historier

Filmen vrimler med detaljer og historier, der enten har været meget lidt omtalte eller også er helt nye og den går kronologisk frem i dækningen af den forbrydelse så mange stadig har så svært ved at forstå.

Inden Waldman gik i gang havde han to brændende ønsker: Han ville have Yoko Ono og fotografen Paul Goresh med i filmen.

Deres oplevelse af, hvad der skete den aften foran The Dakota Building, vil - mener instruktøren - være med til at tydeliggøre hændelsesforløbet og tilføje detaljer, der ikke tidligere havde været fremme med samme styrke.

Yoko Ono mødte han tilfældigt i et fly og efter at have fortalt om sine planer indvilgede hun i at lade sig interviewe til filmen.

I samfundets yderkant

Langt mere besværligt var det at spore Paul Goresh. Filmholdet brugte måneder.

Siden han for 30 år siden tog det berømte fotogrfi har Paul Goresh levet yderst tilbage-trukket i samfundets udkant. Uvillig til at fortælle om sin traumatiske oplevelse.

I måneder op til mordet havde Goresh på det nærmeste fulgt Lennon i hælene. Ved en enkelt lejlighed var det tilmed lykkedes ham at bluffe sig ind i ejendommen, hvor han bankede på parrets dør. Lennon åbnede og bød ham indenfor i den tro, at det var en håndværker.

Selvom sagens rette sammenhæng gik op for Lennon, accepterede han Goresh og der opstod et lettere bizart bekendtskab mellem dem.

Hele hans liv

Goresh tog en mængde billeder og et af dem pryder faktisk Lennon og Yoko Onos single "Watching the Wheels".

Det var hele hans liv. Det eneste han levede og åndede for. Den 8. december ændrede hele hans tilværelse og han ønskede ganske enkelt ikke at blive fundet og konfronteret med fortiden.

Med filmholdet fandt ham og efter meget lang overtalelse indvilgede han i at blive interviewet til filmen. Det skete på en lille restaurant ikke langt fra The Dakota Building.

Mødte morderen

I filmen fortæller han, at han først på aftenen mødte og talte med Mark David Chapman, der fortalte ham, at han var kommet fra Hawaii for at møde Lennon. Da Lennon og Ono senere kom ud af porten fik han hen til Lennon og bad ham signere "Double Fantasy".

Og i det sekund tog Paul Goresh sit historiske billede af morderen og hans offer.

Da han senere hørte at Lennon var blevet myrdet af en fan fra Hawaii, blev han fyldt med vrede.

Til filmen siger han:

"Jeg var straks klar over, hvem det var. Du kan ikke forestille dig hvilken afsky og vrede, der fyldte mig."

Afvist af politiet

Goresh ringede til politiet og fortalte dem, at han havde et billede af Lennon og morderen, men politiet afviste ham. I stedet kontaktede han avisen New York Daily News som købte billedet.

At han solgte billedet til avisen førte til meget hårde angreb fra rystede fans, og den vrede havde Goresh meget svær ved at bære. Han gentager, at han oprindelig gik forgæves hos politiet.

Filmen rummer også interview med den første politimand, der ankom til gerningsstedet og anholdt Chapman. Han var den første politimand, der var i nærheden af Lennon, der blødende og døende lå på maven nogle meter inde i porten.

Journalist og læge

Der er desuden interview med den radiojournalist, der lavede det sidste interview med Lennon den 7. december.

Medvirker gør også personalet på Roosevelt Hospital hvortil Lennon blev bragt og siden erklæret død ved ankomsten. Blandt disse også lægen Steven Lynn, der kæmpede for at redde Lennon og siden måtte meddele Yoko Ono,.at hendes mand ikke klarede den.

På hospitalets skadestue befandt sig også journalisten Alan Weiss, der var bragt ind efter at være væltet på sin motorcykel. Han så John Lennon blive kørt ind på en både, der blev fulgt af Yoko Ono, og ringede straks til den tv-station, hvor han arbejdede.

Spillede "All my loving"

"De spillede "All My Loving" på hospitalets musikanlæg, og da den var færdig hørte han nogen skrige: Det var Yoko Ono, der netop havde fået den grusomme besked af Steven Lynn.

I sin film berører Waldman ganske kort en af de vedholdende sammensværgelses-teorier, der også florerer i forbindelse med mordet på Lennon. Denne går på at dørmanden i The Dakota Building, exil-cubaneren Jose Perdomo, var tilknyttet CIA og aktivt indblandet i mordet.

Exil-cubaneren, der i dag er død, var tidligere knyttet CIA, men intet - absolut intet - tyder i følge Waldmans research på, at rygterne om Perdomas involvering i Lennon-mordet taler sandt.

Gallagher på taget

Blandt de øvrige medvirkende i filmen er Lennons barndomskæreste fra Liverpool, Thelma Pickles, der på morddagen arbejdede for Granada Television.

Også sangerinden Cilla Black, der kendte Lennon fra Liverpool medvirker og på taget af Apple-bygningen i Londons Saville Row, hvor Bealtes gav deres berømte tagkoncert, møder seerne Liam Gallagher fra Oasis.

Et stykke affald

En bestemt person bliver meget bevidst nedtonet i Waldmans film, og det er Mark David Chapman.

End ikke hans navn nævnes, og Waldman lader Goreshs uforbeholdne mening om Lennons morder stå:

"Døden opfyldte hvad dette stykke affald ønskede. Hans navn er kædet til Lennons for evigt."

null

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.