Nu begynder udgravningen: Enormt borganlæg fra Vikingetiden fundet på Falster

Den 2. juni begynder udgravningen af Trygge Slot – et forsvarsværk på størrelse med syv fodboldbaner.

Artiklens øverste billede
Ifølge Museum Lolland-Falster er Trygge Slot et voldanlæg så stort, at det simpelthen forsvinder i landskabet. Derfor har det kunnet ligge uopdaget i så mange år. Foto: Leif Plith Lauritsen

Tirsdag den 2. juni begynder udgravningen af et stort borganlæg ved Virket på Falster, som hidtil er gået arkæologernes næser forbi.

Udgravningen markerer de første arkæologiske undersøgelser af Trygge Slot på Falster – et af Danmarks største borganlæg.

Forsvarsværket dækker et areal på omkring fem hektar, 50.000 kvadratmeter. Og netop på grund af sin størrelse, mener museets arkæologer, kan anlægget have ”gemt” sig i landskabet i så mange år uden at blive opdaget.

Det er Museum Lolland-Falsters middelalderarkæolog og borgekspert Leif Plith Lauritsen, der sammen med et hold arkæologistuderende fra Aarhus Universitet skal finde ud af, hvad der gemmer sig under jordoverfladen på Trygge Slot.

I efteråret 2016 foretog Museum Lolland-Falster en mindre arkæologisk undersøgelse på højdedraget ved Virketsøen i jagten på voldstedet Trygge Slot. Man fandt rester af et mindst 185 meter langt, 18-20 meter bredt og op til seks meter højt voldforløb, som nu skal undersøges nærmere. Foto: Leif Plith Lauritsen

»Vi har observeret flere ødelæggelsesfaser med brandlag og massive mængder brændt ler. Vi har konstateret flere genopbygninger og udbygninger, som vi kan datere til Vikingetid og tidlig Middelalder – i tiden mellem år 880 og 1220 efter vor tidsregning,« siger Leif Plith Lauritsen.

Allerede i 2016 opdagede man rester af store volde, en voldgade og et tårn, men det er først nu, at man fortsætter undersøgelserne og dermed forhåbentlig kan finde ud af, hvornår og under hvilke omstændigheder det store anlæg blev til.

»Da vi gravede i 2016, kom vi ikke helt i bund. Vi ved derfor reelt ikke, hvornår Trygge Slot blev grundlagt, men det finder vi forhåbentlig ud af denne gang,« siger Leif Plith Lauritsen.

Ifølge borgeksperten er Trygge Slot en slags ”Østdanmarks Dannevirke”. Den lå centralt på Falster, så der var kortest mulig evakueringstid for befolkningen, hvis Falster blev angrebet, og den havde plads til mange mennesker.

Arkæologerne håber med udgravningen, som er sat til at vare tre uger, at blive sikre på, om Trygge Slot har fungeret som falstringernes forsvar under Vendertogterne i 1100-tallet. Falstringernes forsvar er omtalt i Saxos Danmarkshistorie i 1158 og er siden blevet udpeget til at være ”Falsters Virke”, der er et mindre borganlæg tæt på Trygge Slot.

Imidlertid tror arkæologen fra Museum Lolland-Falster, at det er en fejlslutning.

»Længe har det været god latin, at voldene i Hannenovskoven var falstringernes tilflugtsborg, men borgen er formodentlig langt ældre og af mindre betydning på Saxos tid. Jeg er overvist om, at det er Trygge Slot, Saxo omtaler i sin danmarkshistorie,« vurderer Leif Plith Lauritsen.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen