Annonce
Historie

Hårrejsende ny viden: Sådan dræbte Vesuv indbyggerne i Pompeji

Italienske forskere har undersøgt skeletter i de byer, der blev udslettet af vulkanudbruddet.

I år 79 beskrev digteren Plinius den Yngre vulkanudbruddet på afstand. Ifølge hans skriftlige vidnesbyrd havde indbyggerne i Pompeji og andre omkringliggende byer ikke en chance for at slippe væk. Arkivfoto: Ciro Fusco/AP

I år 79 efter Jesu fødsel gik vulkanen Vesuv i udbrud og begravede de nærliggende byer, herunder Pompeji, i aske og lava. Tusinder af lokale slap ikke væk fra vulkanudbruddet og døde på stedet. Men hvorfor nåede de ikke at komme derfra i tide? Og hvordan døde de helt præcist? Det har italienske forskere nu kastet lyst over, skriver Forbes.

Forskerne fra Federico II-universitetshospitalet i Napoli har undersøgt knoglerester fra byen Herculaneum, der ligesom Pompeji blev begravet i forbindelse med vulkanens udbrud. På knoglerne og indersiden af kraniefragmenter fandt de spor af mineralske afsætninger, der indeholdt jern og jernoxider - samt aske indeni knoglerne.

Knust under flugten fra Pompeji? Arkæologer har fundet nyt skelet under stor stenblok

Disse fund betyder, hedder det i rapporten fra Federico II-universitetshospitalet, at indbyggerne blandt andet døde ved, at blodet og andre kropsvæsker fordampede på grund af den ekstreme varme. Og i nogle tilfælde kogte hjernen, så hovedet eksploderede på grund af overtrykket.

Den aktive vulkan Vesuv ligger i det vestlige Italien og regnes for at være en af verdens farligste. 

Knogleresterne i byen Herculaneum stammer fra mindst 300 mennesker, der søgte beskyttelse fra det to dage lange vulkanudbrud. Men skjulestedet blev hurtigt deres grav, da lavastrømme nærmede sig og til sidst indkapslede dem. Alene luften skønnes at være blevet varmet op til mellem 200 og 500 grader. Heldigvis døde de ulykkelige indbyggere i Herculaneum næsten øjeblikkeligt, mener man.

Nye analyser: Pompejis avancerede vandrør var fulde af gift

Den aktive vulkan Vesuv ligger i det vestlige Italien og regnes for at være en af verdens farligste. 

I år 79 beskrev digteren Plinius den Yngre vulkanudbruddet på afstand. Ifølge hans skriftlige vidnesbyrd havde indbyggerne i Pompeji og andre omkringliggende byer ikke en chance for at slippe væk. Hele området blev ramt af nedfald, der hurtigt lagde sig som et gigantisk sort tæppe og gjorde det umuligt at orientere sig.

Læs mere om de nye opdagelser i magasinet PLOS.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her