Annonce
Historie

Skibsvrag dukket op under udgravning i Køge

Udgravningen vil fortsætte mindst fire uger endnu.

Gamle kort har vist, at området ved byggeriet indtil omkring 1900 var kystnær havbund. Foto: Pension Danmark

Da byggearbejdere og arkæologer begyndte udgravningen af en p-kælder, der skal ligge under en række lejligheder i et nyt boligbyggeri i Køge, gjorde de et usædvanligt fund.

Byggeriet
  • Adresse: Køge Kyst Søndre Havn
  • Areal: 6.750 m plus 2.400 m kælder
  • Forventet indflytning fra: Primo 2020
  • Antal udlejningsboliger: I alt 80 lejligheder heraf 28 Livsstilsboliger 50+

Dele af et skibsvrag dukkede nemlig op. Skibet, der stammer fra 1500-tallet, har vist sig oprindeligt at have været 16 meter langt og 7 meter bredt.

»Holdet af arkæologer er begejstret, for det er et sjældent fund, og skibet rummer flere overraskelser med mange usædvanlige konstruktionsdetaljer. Skibet, der er et af de største klinkbyggede skibe fra den tid i Danmark, er bygget af svært egetømmer, der er meget velbevaret med rester af træ- og jernnagler, kalfatring og tovværk,« oplyser Annemette Kjærgaard, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark, i en pressemeddelelse.

Dinosaurknogle fundet på Bornholm

Fundet har medført, at man i de kommende uger vil lave yderligere udgravning på stedet, da bunden af skibet stadig er begravet.

Det forventes, at udgravningen vil fortsætte i mindst fire uger endnu. Entreprenøren bag byggeriet forsikrer, at arbejdet med at få skibet fri foregår stille og roligt.

»Vi var forsigtigt i gang med at gravet bunden ud. En gravemaskine på larvefødder har fjernet 30 centimer ad gangen og kørt baglæns, mens arkæologerne gik foran og kiggede i sandet. Vi var kommet tre meter ned og var næsten færdige, da der dukkede nogle egeplanker op. Fundet blev større og større og til sidst var det tydeligt, at der lå et vrag,« siger projektleder David Flach Jensen fra Enemærke & Petersen.

Sjældent vrag af banebrydende nazi-ubåd fundet i Skagerrak

Personer, der er interesserede i at få et glimt af skibsvraget, må væbne sig med tålmodighed. For da udgravningen finder sted på en byggeplads, er der ikke offentlig adgang.

Museum Sydøstdanmark har i samarbejde med bl.a. entrepenøren på byggeriet arrangeret en fremvisning, hvor alle og enhver kan komme og høre arkæologerne fortælle om det sjældne fund. Det kommer til at foregå den 27. juni kl. 17.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

En falsk regning har skabt drama i Davos

Indsigt: På søndag skal vælgerne i Davos ved en folkeafstemning tage stilling til, om de vil betale den voksende regning for at huse årsmøderne i World Economic Forum.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her