Annonce
Historie

Vikingeudgravninger har flyttet Aalborgs fødested

Klargøring til nybyggeri på den centrale Budolfi Plads i Aalborg, har givet arkæologerne ny viden om Aalborgs tidligste historie.

Nordjyske arkæologer har de seneste måneder haft travlt med udgravninger på Budolfi Plads i midten af Aalborg. Udgravningerne er en udløber af, at der de kommende år skal opføres nybyggerier på den centralt beliggende plads.

Et af de vigtigste fund arkæologerne har gjort, er resterne af et grubehus fra Vikingetiden, som har givet nye oplysninger og detaljer om Aalborg bys tidligste historie.

Fundet har endegyldigt bevist, at der også i 800-tallet var beboelse på området, og at vikingetidens Aalborg også har strakt sig vest for Budolfi Kirke.

»Vi havde en formodning om, at byen opstod på begge sider af Østerå og op mod området, hvor Budolfi Kirke ligger i dag, men vi har ikke haft nogle beviser. Men med de nye fund er der ingen tvivl mere,« siger arkæolog Christian Klinge fra Nordjyllands Historiske Museum.

De nye fund udvider således området, hvor Aalborg by blev etableret ca 100 år senere i år 900.

Men det er ikke kun Vikingetiden, som udgravningerne har kastet nyt lys over.

Arkæologerne har fået bekræftet tilstedeværelsen af en befæstningsvold, der formodes at være fra middelalderperioden omkring 1300. Prøver af egetræ fra volden skal nu testes og mere præcist datere, hvornår den blev etableret.

Fra samme periode omkring 1300 har man også fundet en hel del sko. Blandt andet en barnesko, der formodes at passe til et barn på syv-otte år.

Arkæologerne har fundet flere lædergenstande under udgravningerne - blandt andet dette læderbælte. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Udgravningen af et hus fra slutningen af 1300-tallet viser, at det har været værksted for en skomager, idet man har fundet store mængder læderaffald fra skoproduktion.

Et andet af efterårets interessante fund på Budolfi Plads er en såkaldt seglstampe. Altså det instrument, man benyttede til at underskrive dokumenter med.

Fundet blev gjort i resterne af et hus og et latrin fra 1400-tallet. Seglets latinske inskription fortæller, at det har tilhørt en mand ved navn Nicolaus. Arkæologerne formoder derfor, at huset efter al sandsynlighed har været beboet af denne Nicolaus.

Det er sjældent, at man kan knytte rester af et hus fra senmiddelalderen til en bestemt person, lyder det fra arkæolog Christian Klinge.

Selv om de mest omfattende udgravninger på Budolfi Plads i denne omgang nu er afsluttet, så er arkæologerne ikke helt færdige, og de vil fortsætte undersøgelserne de kommende par år, lyder det fra Nordjyllands Historiske Museum.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her