PETA kræver efterforskning af "Hobbitten"
Dyreværnsorganisationen PETA udnytter, at New Zealands hovedstad Wellington står på den anden ende i dag.
Der er verdenspremiere på første del af Peter Jacksons filmatisering af J.R.R. Tolkiens roman "Hobbitten", og i den forbindelse opfordrer PETA de newzealandske myndigheder til at efterforske de anklager om dyremishandling, filmen blev ramt af i sidste uge.
I et brev til industriminister David Carter skriver organisationen, at Jacksons produktionsselskab bør stilles til ansvar efter straffeloven, hvis en officiel undersøgelse viser, at anklagerne holder stik.
Fire tidligere dyrepassere beskylder "Hobbitten"-produktionen for at lade heste, geder, får og høns dø under indspilningen af Jacksons nye trilogi. Dyrene skal have været opstaldet under elendige forhold, og PETA vurderer, at de i alt 27 dødsfald kunne have været undgået. Anklagerne lyder blandt andet på, at to heste brækkede halsen, og en tredje blev efterladt på jorden i timevis med sammenbundne ben, mens talrige får og geder mistede livet på grund af indvoldsorm.
Skrid ind
Den slags må det officielle New Zealand skride ind overfor, fastslår PETA's næstformand Lisa Lange og påpeger, at myndighederne »bør sende et signal til den internationale filmindustri om, at ingen produktion slipper af sted med at forsømme dyr.«
Jackson afviste straks samtlige anklager, ligesom produktionsledelsen iværksatte en undersøgelse af forholdene. PETA mener imidlertid, at sagen kræver uvildige efterforskere.
I anledning af verdenspremieren på "Hobbitten: En uventet rejse" er Wellington hele ugen omdøbt til The Middle of Middle-Earth. Begivenheden markeres også med et stort optog gennem hovedstaden, ligesom der er slået specielle "Hobbitten"-mønter, og tilrejsende kan få et særligt stempel i deres pas.
Første del af forløberen for "Ringenes herre" har Martin Freeman i hovedrollen som Bilbo Sækker og kommer op i de danske biografer den 12. december.
All Over Press