Vinterbergs scoop: En hund og en pige

En lille pige og en hund har fået Vinterbergs film med til festivalen i Cannes. Det gætter instruktøren på.

Artiklens øverste billede

Hovedrollerne er stærkt besat i Thomas Vinterbergs Cannes-udfordrer "Jagten" med Mads Mikkelsen øverst på holdkortet og Susse Wold i et overraskende film-comeback.

Men skal man tro den danske instruktør selv, kan det lige så vel være stærke præstationer fra et barn og en hund, der har bragt filmen ind i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Cannes.

- Vi har en lille pige med, der hedder Annika, som er helt formidabel. Og en virkelig god hund. Det kan være, det er hunden, de er faldet for, men jeg ved det ikke, siger Thomas Vinterberg.

Onsdag starter verdens vigtigste filmfestival, som skabte den danske instruktørs gennembrud, da han vandt Juryens Tekniske Pris med "Festen" i 1998.

I kamp mod store navne

Thomas Vinterberg er klar til denne gang at tage kampen om mod store filminstruktører som blandt andre tidligere Guldpalmevindere Michael Haneke og Ken Loach samt navne som David Cronenberg, Wes Anderson og Walter Salles.

De er blandt de 21 instruktører, der kæmper mod Vinterberg i hovedkonkurrencen i Frankrig.

- Jeg har faktisk haft det meget godt uden Cannes de sidste 14 år. Som udgangspunkt synes jeg, det er fjollet at konkurrere på film. Det er jo ikke nogen sportsgren.

- Men når det er sagt, så jeg er virkelig stolt over at være i konkurrence med så store navne. Jeg synes det er et "tough bunch" i år, og det føles godt at stå i blandt dem, siger Vinterberg.

Ond film

Det er første i gang i 14 år en dansksproget film er med i hovedkonkurrencen i Cannes. Vinterberg beskriver "Jagten" som "et klassisk nordisk juledrama".

- Det er en ond film i smukke omgivelser blandt søde og gode mennesker. Det er en løgnehistorie og en tanke, der slipper løs som en virus og skaber en masse problemer mellem en masse mennesker.

Det er første gang Thomas Vinterberg arbejder sammen med skuespilleren Mads Mikkelsen, der spiller den 40-årige Lucas, som er omdrejningspunktet for en historie om pædofili, løgn, sandhed og kollektivt hysteri.

- Det er noget meget rørende over Mads Mikkelsen og hans karakter. Han er meget tapper, siger Vinterberg og fortsætter:

- Jeg har efterhånden været en del rundt i det danske ensemble og har altid været nysgerrig efter, hvordan det var at arbejde med Mads Mikkelsen. Jeg må sige, at jeg virkelig godt kan forstå, at han er nået så langt.

Comeback til Wold

Filmen giver comeback på lærredet til Susse Wold. Hun har ikke været med i den dansk spillefilm siden filmatiseringen af Klaus Rifbjergs roman "Den Kroniske Uskyld" i 1985.

- Det var faktisk ikke så svært at overtale Susse. Hun fandt rollen interessant og synes, det var sjovt at blive udfordret som skuespiller.

- Udover at være så smuk, som hun er, er hun også et begavet menneske og en dygtig skuespiller. Den her rolle ligner ikke dem, hun normalt bliver tilbudt, og det tror jeg, hun fandt attraktivt. Og det svingede skide godt, siger Thomas Vinterberg.

Udtagelsen til den 65. festival i Cannes har igen sat dansk film på det internationale landkort, mener instruktøren.

- Det er med til at forstærke historien om, at dansk film i hvert fald ikke længere er i krise, men har det rigtig, rigtig fint, siger Thomas Vinterberg.

Han henviser til Nikolaj Arcels "En Kongelig Affære" og Anne-Grethe Bjarup Riis' "Hvidstensgruppen", som begge har trukket danskerne i biografen i stort antal.

Industriens vigtigste markedsplads

Filmfestivalen i Cannes er filmstjerner på den røde løber, glamour og stjernedrys. Men det er også filmindustriens vigtigste markedsplads, hvor distributører og filmfolk fra hele verden mødes for at lave aftaler.

- For "Jagten" betyder det en helvedes masse at blive vist i Cannes. Det er en ære at være med, men det er også rigtig, rigtig afgørende for filmen i markedet, at den får det her vindue ud til verden, siger Vinterberg.

Wes Andersons film "Moonrise Kingdom" åbner hovedkonkurrencen onsdag og kampen om guldpalmen, der varer 11 dage og afgøres søndag den 27. maj. "Jagten" vises lørdag 19. maj.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.