Hvad er DIT tv's største succes?

Bare fordi man mener, at Matador og Gøngehøvdingen er gode serier, bliver de ikke til guld.

Artiklens øverste billede
Krøniken er af mange betragtet som en "moderne Matador-serie". Den Emmy-vindende serie er da også blevet set af rekordmange seere, ligesom tv-dramaet om Korsbæk. Arkivfoto: DR.

Selvfølgelig er tv-serien "Matador" den bedste serie, der nogensinde er rullet henover skærmen på et dansk tv.

Eller er den?

Seertallene lyver ikke.

Den 10. februar 1985, hvor 9. episode af den populære serie blev genudsendt, sad over 3.6 mio. seere med næserne trykket mod skærmen.

Men selvom historien om livet i Korsbæk kan skrive sig ind i historien som den mest sete, er det ikke ensbetydende med, at den episke fortælling nødvendigvis er den bedste, der nogensinde er produceret.

Vi tror, at vi kan lide Matador

"Der findes jo en masse mytologier, der gror op ved siden af en serie, og derfor kan det være svært at skelne mellem det, som mytologien fortæller, og hvad man selv har oplevet," lyder det fra Poul Nesgaard, instruktør og rektor for Den Danske Filmskole.

Med sin 23-årige DR-karriere ved han, at fluer kan tage fejl og sætte sig på selv den værste kokage.

Med andre ord, så mener Poul Nesgaard, at seerne kan sværger til gamle tv-dramaer som netop Matador, for det de husker om serien og ikke pga. seriens reelle værdi.

Dog et gedigent stykke håndværk

Poul Nesgaard indrømmer gerne, at han var en af de få, som ikke så "Matador" i første omgang, men kun har set stykvise genudsendelser. Han vover dog alligevel pelsen og siger, at serien ikke er den bedste serie, der er rullet henover de danske tv-skærme.

"Men jeg kan kun anerkende, at der er tale om et gedigent stykke håndværk med gode replikker, spil, og at serien bestemt repræsenterer noget, der har en historisk værdi," siger Poul Nesgaard.

I stedet mener instruktøren og rektoren for den danske filmskole, at tv-serien "Edderkoppen" om gangstere og sortbørshandlere i efterkrigstidens København fra 2000, som fangede omkring 1.200.000 seere i sit net, er noget af det bedste, der er vist i flimmerkassen.

Et spindelvæv der

"Edderkoppen er den første serie, der for alvor bliver til et filmisk univers. Taxa brød muren, og siden er der sket en udvikling, hvor der er en stræben mod at få filmens univers til at blive til en del af vores almindelige populærkultur," siger han.

For alle gode drama-serier, gælder det, at de skal rykke ved den måde, man taler om og skaber film på, og det handler om at smitte af på samfundet som muligt.

"Med tiden har man udfordret tv-mediet på filmenes præmisser, og det har givet en lang række tv-mediet en række nye formmæssige kvaliteter og ændret den måde, som man laver tv på i dag. Og "Edderkoppen" er den serie, der har trukket længst i netop den retning," siger han.

Ifølge filmeksperten, så er det lykkedes serien at vikle seerne ind i et spind, hvor de bliver forført til at interessere sig for noget, som de normalt ikke vil interesserer sig for på en måde, der er loyal overfor filmens historie og tid.

Krøniken hitter i nyere tid

"De kvaliteter har "Matador" også, men hvis man sammenligner de to serier, vil man se, at det filmiske lys og univers er mere raffineret i "Edderkoppen", end i "Matador". Man er simpelthen blevet bedre, og der er sket en udvikling," siger Poul Nesgaard.

Dog skal man forholdsvist langt ned på listen over de mest populære tv-serier, hvis man vil finde Poul Nesgaards favoritserie. "Edderkoppen" er ifølge Gallup siden 2000 gennemsnitligt blevet set af 1.238.000 mennesker.

Hvorimod den mest sete serie efter monopolets fald ikke overraskende er den Emmy-nominerede "Krøniken", som indtil videre har opnået et gennemsnitligt seertal på omkring 2.5 mio. seere.

Serien betragtes derfor som den mest populære serie i nyere tid og betragtes af flere som "en moderne Matador-serie," der tog fat, hvor den anden sluttede efter anden Verdenskrig.

De mest udskældte

En af de mest udskældte kendte serier i nyere tid er fortællingen om Svend Gønge og de lystige svende, der kæmpede mod svensken i drama-serien: "Gøngehøvdingen" fra 1992.

Selvom serien blev en relativ seersucces og overlevede i flere sæsoner, så fik den flere hak i tuden af anmelderne, og folkestemningen vendte sig til sidst mod Gøngehelten.

"Gøngehøvdingen forsøgte at være noget storfilmsagtigt, men fik ikke karaktererne med. De blev ikke interessante. Der er jo mange ting, der skal lykkes i en historisk film. Den historiske baggrund skal stå flot og overbevisende, samtidig med at karaktererne skal kunne overleve en flot kulisse, og jeg kan huske, at jeg karaktererne slet ikke levede op til det setup, der var," siger Poul Nesgaard.

Vi er alle smagsdommere

I sidste ende, så er det måske smag og behag, der afgør, hvilke serier i dansk tv-historie, der har været de mest succesrige.

Dog kan man skele lidt til seertallene, hvis man ønsker at få en idé om, hvilke serier, som hittede eller floppede.

Som nogle af de største og de bedste, hvis man aflæser seertallene, så har serierne: "Én stor familie", "Fiskerne", "Huset på Christianshavn", "Rejseholdet", "Bryggeren", "Ørnen", "Nikolaj og Julie", og "Taxa" været blandt de mest populære enkeltepisoder på dansk tv, siden apparatet rykkede ind i stuerne i 1951.Hvilken tv-serie er egentligt den bedste?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.