Film om Grønlands største rockband
De rykkede ved en nations selvforståelse. De prægede et lands politik. Navnet er Sume.
Det grønlandske rockband Sume havde dets absolutte storhedstid i 1970'erne, hvor dets musik også blev spillet flittigt udenfor Grønland.
40 år efter dets dannelse eksisterer det endnu og giver ofte koncerter i Grønland.
Sume's sange er blevet klassikere, som stadig inspirerer nye generationer i Grønland – selv dem der er født og vokset op, efter Hjemmestyret blev en realitet.
Nu skildres fænomenet Sume i en ny dokumentar-film, der har fået arbejdstitlen “Sume - Filmen om Grønlands største rockband”. Den får spillefilmslængde med forventet premiere i 2012.
Filmen fortaller om bandet, der faktisk blev dannet i Sorø i 1972 og den skildrer udviklingen i Grønland, som Sume i fire årtier har akkompagneret med deres ofte meget politiske tekster.
Selvransagende og provokerende
Gruppens sange - ofte selvransagende og provokerende - gravede i sjælekvaler, fremmedgørelse og svigtende selvværd. De gav stemme til protester mod det danske kolonistyre.
De poetiske og politiske tekster og Sume's distinkte lyd gav et musikalsk og lyrisk ansigt til en brydningstid i Grønlands historie. Sume gav Grønlands befolkning en tro på, at den selv kunne være med til at styre nationens kurs.
Uden for Grønland
Samtidig var Sume den eneste grønlandske gruppe – før som nu – som med succes krydsede Atlanten og skabte sig et navn uden for Grønlands grænser. Fra Sverige, hvor de i 1975 var på plakaten ved en fem dage lang musikfestival i Stockholm, over det gamle DDR, hvor Sume to gange optrådte i Berlinmurens skygge, og til Danmark, hvor Sume spillede på Roskilde Festivalen i 1995 - og ved samme lejlighed blev tildelt en pris af KODA.
For første gang har medlemmerne af Sume nu indvilget i at fortælle deres historie på film. Gennem interviews med bandet, arkivmateriale og nye optagelser fra gruppens koncerter og backstage, genoplives en bemærkelsesværdig rockkarriere:
Fra Sume blev dannet i Sorø i 1972, årene frem til bruddet i 1977, genforeningen og comebackpladen ”Persersume” i 1994 og frem til i dag, hvor gruppens medlemmer runder de 60 og stadig spiller sammen.
Filmen instrueres af Inuk Silis Høegh og den skal produceres og tilrettelægges af Emile H. Péronard