Annonce
Film & tv

Film om Grønlands største rockband

De rykkede ved en nations selvforståelse. De prægede et lands politik. Navnet er Sume.

Sume - dannet i Sorø i 1972. Bandet er stadig aktivt, og nu skildres dets historie på film. PR-foto.

Det grønlandske rockband Sume havde dets absolutte storhedstid i 1970'erne, hvor dets musik også blev spillet flittigt udenfor Grønland.

40 år efter dets dannelse eksisterer det endnu og giver ofte koncerter i Grønland.

Sume's sange er blevet klassikere, som stadig inspirerer nye generationer i Grønland – selv dem der er født og vokset op, efter Hjemmestyret blev en realitet.

Nu skildres fænomenet Sume i en ny dokumentar-film, der har fået arbejdstitlen “Sume - Filmen om Grønlands største rockband”. Den får spillefilmslængde med forventet premiere i 2012.

Filmen fortaller om bandet, der faktisk blev dannet i Sorø i 1972 og den skildrer udviklingen i Grønland, som Sume i fire årtier har akkompagneret med deres ofte meget politiske tekster.

Selvransagende og provokerende

Gruppens sange - ofte selvransagende og provokerende - gravede i sjælekvaler, fremmedgørelse og svigtende selvværd. De gav stemme til protester mod det danske kolonistyre.

De poetiske og politiske tekster og Sume's distinkte lyd gav et musikalsk og lyrisk ansigt til en brydningstid i Grønlands historie. Sume gav Grønlands befolkning en tro på, at den selv kunne være med til at styre nationens kurs.

Uden for Grønland

Samtidig var Sume den eneste grønlandske gruppe – før som nu – som med succes krydsede Atlanten og skabte sig et navn uden for Grønlands grænser. Fra Sverige, hvor de i 1975 var på plakaten ved en fem dage lang musikfestival i Stockholm, over det gamle DDR, hvor Sume to gange optrådte i Berlinmurens skygge, og til Danmark, hvor Sume spillede på Roskilde Festivalen i 1995 - og ved samme lejlighed blev tildelt en pris af KODA.

For første gang har medlemmerne af Sume nu indvilget i at fortælle deres historie på film. Gennem interviews med bandet, arkivmateriale og nye optagelser fra gruppens koncerter og backstage, genoplives en bemærkelsesværdig rockkarriere:

Fra Sume blev dannet i Sorø i 1972, årene frem til bruddet i 1977, genforeningen og comebackpladen ”Persersume” i 1994 og frem til i dag, hvor gruppens medlemmer runder de 60 og stadig spiller sammen.

Filmen instrueres af Inuk Silis Høegh og den skal produceres og tilrettelægges af Emile H. Péronard

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side

Kommentar: Måske skulle de læse lidt Hal Koch i SF?

Palle Weis
Boykotten af åbningsgudstjenesten viser, at nu fører også de folkevalgte an i den identitetspolitiske balkanisering af samfundsdebatten.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her