Polanski ryddede bordet

Det Europæiske Filmakademi uddelte seks priser til Roman Polanski, som deltog via Skype.

Artiklens øverste billede

Lørdag aften afholdt det Europæiske Filmakademi sin 23. prisuddeling. Sidste år foregik det i Essen i Tyskland, i år i Tallinn i Estland – og næste år bliver det så Tyskland igen.

Således er traditionen, at hvert andet år er Tyskland arrangør, fordi det nu engang er landet, der yder den største økonomiske støtte til arrangementet. Og ganske passende, at værten i år var Tallinn, som startskud til, at byen er udnævnt til Europæisk Kulturby 2011.

Aftenens show var smukt komponeret, men med de sædvanlige problemer i denne sammenhæng. Det er svært at få familien Europa til at interessere sig for prisen. Igen i år stod det klart, at brandet ”Den Europæiske Filmpris” i dén grad ikke er bygget solidt op.

Alle taler om nødvendigheden af prisen, akademiet gør alt for at skabe opmærksomheden, men der er fortsat vanskeligheder med at lokke de store, endsige nominerede stjerner til løberen.

Vanskeliggjort af strejke

I år blev fremmødet yderligere vanskeliggjort af, at sneen og en strejke hos Finnair havde lagt sig så tungt over Europa. De rejsende aflyste eller arriverede sent via gammeldags, næsten glemte transportmidler som tog, bus og båd.

På den røde løber så vi dermed ikke de store, internationalt letgenkendelige stjerner, udover Juliette Binoche og Bruno Ganz. Til gengæld så vi PR0-medarbejdere, der holdt navneskilte frem for at forklare fotograferne, hvem der passerede forbi, mens de blitzede om kap.

De europæiske skuespillerinder var tynde og smukke uden de store botoxudskejelser. Instruktørerne tykke og glade, og fra det danske parnas ankom filmproduceren Per Holst, skuespilleren Nicolai Lie Kaas, instruktøren Janus Metz og skuespilleren Jacob Cedergren. De sidstnævnte to var nomineret i kategorierne bedste europæiske dokumentarfilm og bedste europæiske skuespiller.

Priserne 2010

Roman Polanski hev seks priser hjem til sin film ”The Ghost Writer” (”Skyggen”): bedste film, instruktør, skuespiller (Ewan McGregor holdt sin tale fra Thailand), manuskript, komponist og produktionsdesign. Bedste skuespillerinde blev franske Sylvie Testud for sin rolle i filmen ”Lourdes”, som har dansk premiere torsdag den 9. december.

Derudover tog den israelske ”Libanon” prisen for bedste filmfotografi og blev dette års Europæiske Opdagelse. Filmens instruktør, Samuel Laoz, sagde i aftenens fineste tale: ”Det er sært at være en opdagelse i en alder af 50 år – men det viser mig, at det aldrig nogen sinde er for sent her i tilværelsen, at livet til evighed er fuldt af muligheder.”

Flaget der faldt i 1219

Og så et lille notabene, nu vi er hér i Tallinn. Til dem, der ikke hørte efter i historietimerne, skal hermed repeteres: Tallinn er byen, hvor det danske flag faldt ned fra himlen i1219. Ifølge sagnet knælede ærkebiskop Anders Sunesen i bøn på en bakketop under et afgørende slag mod estlænderne. Når han rakte armene mod himlen, rykkede danskerne frem, når han sænkede armene på grund af træthed, trak de sig tilbage.

I et intenst øjeblik sendte Gud hjælp via et rødt flag med hvidt kors, som faldt ned fra himlen. Det opmuntrede soldaterne, og Danmark vandt en stor sejr. Kong Valdemar gjorde flaget til nationalflag, og i øvrigt betyder selve navnet Tallinn formentlig Danskerbyen eller Danskerborgen.

At Tallinn fortsat er en by med stærke danske forbindelser, fortæller den danske ambassadør, Uffe Balslev, som sammen med det danske kulturinstitut i Tallinn gør meget for at promovere dansk kulturliv i byen.

Ambassadøren forklarer blandt andet: ”I Estland føler man sig tættere på de nordiske lande end noget andet. Man kan stadig lære dansk i skolen – og der er flere universiteter, hvor man studerer dansk. Jeg holdt en tale, hvor jeg stod og talte meget langsomt, indtil det gik op for mig, at de studerende talte flydende dansk.”

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.