Trier overvejer Hitler-film

<p>I et interview med den britiske avis The Guardian udtaler Lars von Trier, at det kunne være interessant at lave et menneskeligt filmportræt af Hitler.</p>

Artiklens øverste billede
Fra "Antichrist" til Hitler. Lars von Trier overvejer endnu en kontroversiel film. Foto: AP/Francois Mori

Instruktøren fortæller, at en af hans yndede filmteknikker er at forsvare et standpunkt, der ikke findes hos ham selv, men hos karaktererne.

Og om filmideen, der sikkert ville kunne give anledning til nye Trier-kontroverser, uddyber han:

”Her taler jeg om at forsvare Hitlers handlinger. Det ville være vanskeligt - selv for mig. Jeg har faktisk moral, og mennesker betyder virkelig noget for mig.”

Intervieweren, Sean O’ Hagan, betegner Trier som en ”fnisende, uartig skoledreng”, men under interviewet, som foregik i Zentropas studier i København, undgik instruktøren ikke det hyppigt stillede spørgsmål: Hvorfra kom inspirationen til "Antichrist”.

Ifølge Lars von Trier kom inspirationen udefra, og instruktøren understreger, at han ikke er i besiddelse af nogen ”rigtig” udlægning af filmens mange symboler og betydningslag.

”Det svarer til at spørge hønen om, hvordan suppen smager,” siger han.

Trance

I forbindelse med samme spørgsmål hævder instruktøren desuden, at han mødte nogle af filmens mystiske dyreskikkelser under en tranceøvelse, som han prøvede for 10 år siden.

”Det er en brasiliansk teknik, hvor du kommer i trance via en virkningsfuld trommerytme. Der er ikke stoffer involveret, så det er ikke farligt,” siger Trier og fortsætter:

”Det er i virkeligheden ikke særlig svært at træde ind i en parallel verden. Da jeg kom dertil, mødte jeg den ræv, som kan ses i filmen. Den blev ved med at gnave i sig selv, og jeg blev så chokeret, at jeg skyndte mig videre.”

På sin videre færd i den parallelle verden mødte instruktøren efter eget udsagn også en familie af glade og ”Disney-agtige” sølvræve.

”Den ræv, der var overhovedet for familien, fortalte mig noget vældigt interessant. ”Du skal aldrig tro på den første ræv, du møder”. Fantastisk ikke?,” siger instruktøren.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen