United 93: Instr. Paul Greengrass

Paul Greengrass' dokudrama om 11. september 2001 er voldsomt intenst og filmhåndværk på meget højt plan. Men hvad vil det egentlig fortælle?

United 93
USA, 2006
Instruktion: Paul Greengrass

Et almindeligt rutefly fra Newark til San Francisco, mage til tusindvis af andre over USA hver eneste dag. En helt almindelig morgen, hvor flypersonalet gennemgår deres rutiner som utallige gange før, mens passagererne småsnakker, småblunder, eller gør helt almindelige trivielle ting.

Den dato, filmen foregår - stort set i realtid - nævnes aldrig, og det er heller ikke nødvendigt. Der er ingen tilskuer i den vestlige verden, der vil være i tvivl, og det ville heller ikke have været tilfældet, hvis ikke filmen var begyndt med at vise en gruppe unge muslimske mænd bede inderligt og give sig Gud i vold.

Den engelske instruktør Paul Greengrass fik sit store gennembrud med dokudramaet "Bloody Sunday" om den engelske hærs massakre i 1971 på nordirske demonstranter i Londonderry. Hans dirrende, håndholdte stil og eminente brug af lyd og klipning viser sig også i dette tilfælde at være perfekt til at håndtere en enorm mængde aktører, ukendte skuespillere såvel som virkelige personer, og adskillige lokaliteter både på jorden og i luften.

Mange detaljer

Frem for alt i filmens voldsomt intense første del, hvor United 93 - der lettede med stor forsinkelse - endnu ikke er blevet kapret. Og hvor luftfartsmyndighedernes hverdag langsomt udvikler sig mod den vantro dommedagsstemning, desperation og magtesløshed, man også udmærket selv kan huske fra nyhedsudsendelserne dagen igennem, efterhånden som terroraktionens omfang og mål begyndte at blive klare.

Alle ved i dag, hvad det endte med. Men ved minutiøst at opbygge lag på lag af dokumenterbare detaljer - inklusive historiske tv-optagelser - får man i filmen her også et billede af, hvordan det skete.

Eller helt præcist: hvad der skete nede på jorden i kontrolcentrene og hos militæret, hvordan myndighederne oplevede begivenhederne uden i øvrigt at kunne nå at reagere mærkbart på dem. Hvad der skete oppe i de fire kaprede fly, ved vi nemlig kun gennem passagerernes bevarede telefonopkald.

Principielt problem

Det bliver også filmens principielle, og meget store problem. For hvor "Bloody Sunday" med stor slagkraft kunne afdække meget om, hvordan en massakre kan udvikle sig, forbliver sandheden om 11. september 2001 ukendt.

De tre af flyene nåede som bekendt deres mål i New York og Washington, efter alt at dømme fuldstændig som planlagt af Al Qaida fra begyndelsen af. Hvad der i øvrigt foregik på dem, ved ingen.

Det samme gælder United 93. Vi ved kun fra telefonsamtalerne, at passagererne nåede at høre om de andre flys skæbne og heroisk besluttede sig for selv at gå i aktion - hvorefter flyet styrtede ned på en mark i Pennsylvania uden overlevende.

Så hvad angår begivenhederne inde i flyet, skrider filmen fra at være dokumenterende til i vidt omfang at være postulerende. Fra at være baseret på fakta til overvejende at være fiktion.

Digter videre

Dermed bliver det også sværere og sværere at se, hvad Paul Greengrass egentlig vil fortælle. Passagererne på United 93 bliver vel ikke mere helte, fordi der digtes makabert løs i detaljer om, hvad der måske kan være foregået i kabinen - såsom hvordan piloterne, en stewardesse og en passager blev dolket, at kaprernes mål var Capitol i Washington, at deres pilot (fremragende spillet næsten uden ord af Khalid Abdalla) var tæt på at få skrupler, og at passagererne faktisk fik overmandet terroristerne, men for sent til at rette flyet op.

Hvad spekulationerne skal gøre godt for, er svært at se, efterhånden som troværdigheden bliver til melodrama. Andet end overhovedet at opfinde en måde, hvorpå man kan vise amerikanere, der - modsat de hjælpeløse tilskuere nede på jorden og verden over - har erfaret lige akkurat nok til at handle, så det gør en forskel.

jakob.levinsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.