Thank You For Smoking: Instr. Jason Reitman

Lobbyister er dødens købmænd i "Thank You For Smoking" - en både moralsk og humoristisk film om tobaksindustrien.

Thank You For Smoking
USA, 2006
Instruktion: Jason Reitman

Mindretal er tidens store dille. Alle vil bare så gerne nære omsorg for mindretal. Man bør ikke "stigmatisere et underprivilegeret mindretal", forkyndes det med moraliserende patos. Dog er der to mindretal, alle er efter: børnelokkere og rygere. Således har EU lige fastslået, at rygere ikke har menneskerettigheder. De er vist knapt nok mennesker. Derfor må de gerne diskrimineres.

Historien i "Thank You For Smoking" er et forsvar for rygerne. Eller i hvert fald en underfundig, sarkastisk appel om at betragte dem lidt mere nuanceret og menneskeligt gennem tobakstågerne.

Interessant er det, at der faktisk ikke ryges i filmen. Til gengæld tales der. Nick Naylor lever, som han selv siger, af at tale. Munden står ikke stille på ham. Han er lobbyist og spindoktor for tobaksindustrien og kan med sin ekvilibristiske ordstrøm forvandle ethvert argument til dets modargument, enhver bebrejdelse til en sårende uret. Kun en køn, udspekuleret kvindelig journalist får krammet på ham, og han nyder krammet, men ikke dets eftervirkninger.

Komisk eksplosion

Der spilles formidabel komedie. Især er Aaron Eckard med det åbne, kække ansigt konstant nærværende og dynamisk som Nick, og han afleverer sine rappe replikker med henslængt charme og så troskyldigt provokerende, at man knap kan vente på den næste. Men hele holdet arbejder rytmisk afstemt efter hinanden, så hver eneste scene nærmest eksploderer i nonsenskomik, intelligent slagfærdighed og bagvendt retorisk elegance. Selv forteksterne er en opvisning i stilistisk raffinement, da hvert navn præsenteres som et cigaretmærke.

Historien begynder i et tv-studie. Tre antirygere og en kræftdøende teenager stiller op imod Nick, der bemægtiger sig scenen med afvæbnende kynisme:

»Jeg tjener mit levebrød i en organisation, der dræber 1200 mennesker om dagen - to jumbojets fulde af mænd, kvinder og børn,« proklamerer han, men reagerer straks med forstilt forbavselse på påstanden om, at tobaksindustrien slår folk ihjel: »Hvordan skulle den dog profitere af denne unge mands død,« spørger han anråbende.

»Vi ville jo miste en kunde. Det er da i vores interesse at holde ham i live og i gang som ryger. Det er tobakkens modstandere, der ønsker ham død, for jo flere, der dør, jo større bevillinger tiltvinger de sig. De spekulerer i menneskelig elendighed og burde skamme sig.«

Moralsk dilemma

Hver eneste scene i denne film er intelligent, vittig og vital. Det gælder også Nicks frokostmøder med MOD (Merchants of Death, dødens købmænd). Det er to andre lobbyister for dødelige industrier: En pige fra alkoholproduktionen og en fåmælt kleppert fra håndvåben-industrien Safety (sikkerhed). Forgæves advarer de Nick mod den træske journalist, der også hænger dem ud.

Moralen er ikke, at det er i orden at ryge hæmningsløst. Filmen er en respektløs, aggressiv, humoristisk moralitet. På én gang energisk og afslappet peger den på det hykleri, den selvgode moralisme og dobbeltmoral, som gennemsyrer både vores - vi er ikke selv for gode! - og det amerikanske samfund, her repræsenteret af en senator med tics, så kolerisk og manisk, at man får helt ondt af ham. Han spilles af William H. Macy, der er ekspert i den slags roller og bedst huskes som manden, der i "Fargo" bestiller to gangstere til at slå konen ihjel.

Samtidig opfordrer filmen fra først til sidst til noget så elementært, men uendelig svært som at tænke og vælge selv. Og den er - ja, undskyld - forrygende.

Se den og ta' en smøg! Se den og drop smøgerne! Vælg selv.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.