Instruktion: Cristi Puiu: Hr. Lazarescus sidste rejse

Ny rumænsk film følger en mand på en hæsblæsende hospitalsodysse, og resultatet er både morsomt, rørende og gruopvækkende.

Instruktion: Cristi Puiu: Hr. Lazarescus sidste rejse
Rumænien 2005

Dante Remus Lazarescu (Ion Fiscuteanu) er en gnaven, usoigneret enkemand, der lever alene med sine tre katte i en lille lejlighed i Bukarest. Han har ondt i maven, i hovedet og i sine blødende åreknuder, og selv ikke den hjemmebrændte kan holde smerterne på afstand længere. En aften bliver det for meget, og Lazarescu ringer efter en ambulance. Mindre end 12 timer senere dør han, og filmen følger de triste timer, mens Lazarescu påbegynder rejsen fra hospital til hospital - et inferno anno 2006, som end ikke Dante Remus Lazarescus navnebroder kunne have forudsagt.

En gammel mands sidste døgn lyder måske ikke som stof til en underholdende film. Men instruktøren Cristi Puiu formår at skabe et fantastisk univers, hvor alle personerne træder i karakter som frelsende engle, der hjælper den gamle mand ud af livet. Især den sympatiske sygeplejerske Mioara (Luminita Gheorghiu), som påtager sig at være Lazarescus allierede, indtil han kommer i sikre hænder. Selve Hr. Lazarescu lærer vi faktisk aldrig at kende, og det skyldes, at filmens ærinde ikke er hans historie, men historien om hans omgivelser - om en verden, som ikke ved, hvad den skal stille op med ensomme særlinge som Lazarescu.

Filmens univers er tilstræbt dokumentarisk, men hele tiden med en overjordisk stemning svævende over den særdeles jordnære handling, understreget af navnesymbolikken i de angeliske navne Remus, Virgil og Anghel. Sidstnævnte er filmens dødsengel - en operationslæge, som hidkaldes i det øjeblik, Lazarescu udånder, men som vi aldrig ser. Det er grusomt at følge Lazarescus udvikling fra kolerisk særling til apatisk patient, men heldigvis er Hr. Lazarescus sidste rejse ikke en sentimental film. I stedet er fortællingen om hr. hvem-som-helst i Puius sikre hænder både sort komik og skarp samfundskritik.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.