Instruktion: Bryan Singer: Superman Returns

Superman er vendt tilbage i en ny skuespillers skikkelse, men han er stadig mand for at frelse menneskeheden fra ondskaben.

Instruktion: Bryan Singer: Superman Returns
USA 2006

Superman er en folkelig og barnlig eventyr- og tegneserieudgave af den jødisk-kristne Gud. Hans dramatisk sammenpressede S på trikoten står naturligvis for hans navn, men kan også læses som tegn på hans frelsermission. Engelsk: "Savior" - frelser, og den tilsvarende græske glose er "sotér", den betegnelse Det nye Testamente bruger om Jesus. Supermans himmelske navn er Kal-El. Konsonanterne k + l betegner på hebraisk det, som er helt og fuldkomment, og El er et af de hebraiske ord for Gud. Altså: Den fuldkomne Gud. Eller - hvorfor ikke? - Den almægtige Gud. Så ved vi, hvem vi har med at gøre. De mytologiske fabler bag Supermans oprindelse skal jeg ikke fortabe mig i, kun gøre opmærksom på, at historien her indrammes elliptisk af improvisationer over Johannes-evangeliets mystik om Faderen, der er i Sønnen, og Sønnen, der er i Faderen. Og som Jesus har han to identiteter i én: Guddommelig og menneskelig.

Djævelsk Kevin Spacey

I optakten kommer han med et meteorisk brag og i skikkelse af en ung knægt og springfyr hjem til mor ude på prærien. Mor spilles smukt af en stadig yndig Eva Maria Saint, skønt hun nu er 82 år gammel. I sin menneskelige udgave hedder han Clark Kent og er en stilfærdig, lettere forsagt journalist på en avis, hvor han elsker kollegaen, Lois Lane. Men da han - i sin identitet som Superman - har været længe væk, gifter hun sig med en anden og får en søn - men hvem er egentlig faderen?

Over for Superman står den djævelske Lex Luthor, der i Kevin Spaceys udførelse ligner Søren Espersen til forveksling. Det er nok tilsigtet, men ikke venligt! Luthor sammenlignes med Prometheus, der udnævnes til en græsk gud, der stjal ilden fra de andre guder. Han var nu ikke nogen gud, men hørte til titanerne, som gjorde oprør mod guderne, Prometheus ved at bringe ilden fra Olympen til Jorden. Lex Luthor ligner ikke ham, men Satan selv, der også ville røve det guddommelige lys, men for egen vindings skyld. Og Lex Luthor vil rane den almagt, Superman sidder inde med, ikke for at gavne menneskene, men for at beherske og kue dem. Så storhedsvanvittig er han, at han vil skabe et helt nyt kontinent.

Supermans almagt har sin begrænsning: Han kan såres dødeligt af en splint fra sin egen splintrede planet, og sådan går det, men hvad har man en søn til, hvis ikke til undsætning?

Tilegnet forgængeren

Yderligere detaljer i handlingen skal ikke røbes, for den er både spændende, medrivende og momentvis bevægende, som da vi med ét ser Supermans mors ansigt i den folkemængde, der er bekymret for hans overlevelse. Historien er lang og en smule omstændelig, men digitalierne arbejder i højeste potens og udspyr de mest fantastiske billedformationer. Så der er fuldt knald på hele tiden, og vi farter i højhastighed og kaotisk turbulens både gennem New York og mellem statuariske iskrystaller på højde med skyskrabere.

Den forrige Superman, Christopher Reeve, gik det ilde. Han blev totalt lammet i en rideulykke, sad i årevis i en kørestol og døde i 2004. Diskret tilegnes "Superman Returns" ham og hans kone, Dana, og der er lagt vægt på, at hans efterfølger ligner ham mest muligt, faktisk til forveksling. Diskret og elegant, men også med et næsten umærkeligt strejf af ironi, især i identiteten som Clark Kent med det anonymiserende tykke, sorte brillestel, glider og flyver og bevæger Brandon Routh sig ind i rollen, som han mestrer aldeles tilfredsstillende. Det samme gælder de øvrige skuespillere, så at filmen - på sine egne præmisser - er stærkt underholdende og absolut værd at se, hvis man altså har bevaret bare en gnist af glæde over det barnlige eventyr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.