Tre citroner

Hun (Jennifer Aniston) er sød og imødekommende i filmen The Break-Up, han (Vince Vaughn) er ikke til at holde ud.

Vince vil have styr på tingene, især andre, og styrer kun efter egen fordel. På sin anmassende facon påtvinger han ved en baseball-kamp Jennifer en hotdog - foruden sit dominerende selskab og sin bøvede charme. Så uimodståeligt, at de to er flyttet sammen efter forteksterne.

Det skulle de aldrig have gjort. Derfor bor de først en rum tid hver for sig - i samme lejlighed og med akavede situationer til følge. Siden skilles de definitivt. Godt for hende. Om han kan blive bedre, tvivler man om, for han er kun optaget af sig selv, og det er godt for ham, men skidt for alle andre.

De skal have familien til middag. Jennifer sørger for det hele, men har bedt Vince om at købe 12 citroner. Han komme hjem med tre og holder et harmdirrende opgør med den samlede verdensorden, da hun bebrejder ham de manglende. Et normalt menneske havde undskyldt og var smuttet ned efter de resterende ni. Men ikke Vince! For han har slet ikke glemt, der skulle være 12. De manglende er en magtdemonstration. Hun skal ikke kommandere med ham! Han gør, som det passer ham! Og han både har og får ret, for han sparer sig ingen ureglementerede verbale manøvrer, intet bagvendt argument, så den arme Jennifer bare står og er til grin - for ham, for sig selv, for publikum.

Historien har fat i nogle psykologiske mekanismer, som det er både nemt og ubehageligt at genkende, og den bygger sit forløb op med overbevisende logik. Blot er problemet, at Vince ikke er til at holde ud, mens Jennifer er sød, tålmodig og imødekommende, men ikke vil nedværdiges eller trampes på. Det forstår man. Han spilles af Gary Gobrowski, der er bøf og en bulderbasse, som trækker veksler på egenskaber, han ikke har, altså falske. Han er brovtende, opkæftende, af og til slagfærdig, men uhjælpeligt fortabt i sin selvfede benovelse over sit eget geni, der hæver ham højt over elementære hensyn til andre. Hun - Brooke Meyers - er både sød, køn og intelligent og kan nære ægte følelser, så godt hun slap af med den stupide okse.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.