Heaven's Gate, Instruktion: Michael Cimino

Velvalgt relancering af amerikansk storwestern.

Heaven's Gate, USA 2006, Instruktion: Michael Cimino
3 timer 39 minutter
Premiere i dag i Dagmar, København og i Øst for Paradis, Århus

Da Michael Ciminos episke storfilm "Heaven's Gate" oprindelig fik premiere i 1980, blev den mødt af mangen en streng røst fra kritikkens side. Datidens anmeldere gav den en hård medfart, og filmen led af den grund en meget mørk skæbne. Det fik bagmændene til at kræve, at Cimino, der ellers havde haft storslået succes med det kanoniske mesterværk "The Deer Hunter" to år forinden, klippede den næsten fire timer lange film ned til en kortere version. Men med samme resultat. Publikum blev væk.

I dag relancerer den århusianske, beklageligvis undergangstruede, Øst for Paradis Ciminos klassiske western i sin originale og meget lange udgave. Til trods for den målt med vor tids målestok vanvittige varighed fænger fortællingen på en måde, så det kun forekommer rimeligt, at den atter forsøger at finde et publikum. Lad os håbe, det lykkes, for spænder man sig op til en helaftensdedikation, kan man her finde en filmisk oplevelse af de helt store.

En lang fortælling

"Heaven's gate" tager sin begyndelse i 1870 på det amerikanske eliteuniversitet Harvard, hvor unge, kløgtige og idealistiske mænd tager deres eksamen og fulde af iver og ånd er parate til at møde verden. Det gælder vennerne James Averill (Kris Kristofferson i en glansrolle) og Bill Irvine (John Hurt), der nyder pompen på den intellektuelle højborg.

20 år senere ser tilværelsen helt anderledes ud. James er blevet sherif i Wyoming, hvor kaotisk indvandring truer samfundet. Den drikfældige Bill har sluttet sig til en gruppe selvtægtsudøvende lokale kvægejere, der har mobiliseret en dødsliste med 125 navne og til at likvidere de utugtige har hyret en gruppe lejemordere - heriblandt Nathan Champion (Christopher Walken).

Både James og Nathan har imidlertid involveret sig med den smukke prostituerede Ella Watson (en ung, yppig og yndig Isabelle Huppert), der også er på listen, men som nægter at forlade alt, hvad hun ejer, af angst for at miste alt, hvad hun har bygget op. Men da først en sanseløs krig af uendelige dimensioner bryder løs, virker flugten pludselig som den bedste udvej. Men da er det for sent.

"Heaven's Gate" har den fabelagtige kvalitet, at den tager sig tid til at fortælle sin historie. Uden svinkeærinder og overspring. Hvis en sådan mission skal lykkes, kræver det en fintfølende evne til at prioritere og disponere, og det talent besidder Cimino heldigvis. Mange vil givetvis finde filmen for lang og langtrukken, men den kræver, at man har tålmodighed til at lade sig forføre. Og det skal der også være plads til.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.