Annonce
Film & tv

DR: Borgerlig indsats er ikke tydelig nok i finaleafsnit

DR erkender, at den borgerlige indsats i modstandsbevægelsen ikke var tydelig nok i dokumentars finaleafsnit.

Lars Mikkelsen i værtsrollen på DR's store satsning om danmarkshistorien. Foto: DR

En regulær skandale. Venstresnoet propaganda. Ensidig historiefortælling.

Det skorter ikke på kritik fra borgerlige politikere, efter at DR lørdag sendte det sidste afsnit af "Historien om Danmark".

Finaleafsnittet skildrer blandt andet besættelsestiden - men alt for ensidigt, kritiserer flere historikere i Kristeligt Dagblad. En kritik, som en række borgerlige partier med Dansk Folkeparti i spidsen tilslutter sig.

Hos DR tager kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen kritikken alvorligt og erkender, at afsnittet ikke har været tydeligt nok i forhold til den borgerlige indflydelse.

JP-anmelder om DR-program: Minder om den måde, man skrev historie på i 1970'erne

- Vi nævner det: Vi taler om brede forlig og om, at den borgerlige regering var nødt til at tage over i slutningen for at redde velfærdsstaten. Vi taler også om, at modstandsbevægelsen var bredt sammensat.

- Men vi har åbenbart ikke været tydelige nok, siger hun.

Kritikken går blandt andet på, at der ikke er nogen borgerlige helte med i finaleafsnittet. Adspurgt hvorfor hverken Kaj Munk, John Christmas Møller eller Holger Danske-gruppen er med, svarer kulturdirektøren:

- Når man fortæller en historie som denne, er man nødt til at foretage enormt mange fravalg. Når vi fortæller både til ung og gammel, må man holde fast i nogle hovedhistorier og vinkle hårdt.

Historikere kalder finale i DR-drama ensidigt venstredrejet

- Når det så er sagt, så viser kritikken, at vi ikke har været tydelige nok omkring den borgerlige involvering i både modstandsbevægelsen og etableringen af velfærdsstaten.

- Det er nævnt, men vi har ikke været tydelige nok. Det må vi se i øjnene i lyset af kritikken.

Hvordan kunne I have været mere tydelige?

- Jeg tror – hvis jeg skal sige det helt kort – at der skulle have været billeder på. Vi siger tingene, men der skulle have været billeder på. Det må vi tage til os.

Kulturdirektøren betoner samtidig, at de ti afsnit om danmarkshistorien dækker over 23.000 års historie - og har engageret over en million seere hver uge og sat gang i museernes besøgstal.

DF savner Kaj Munk og Christmas Møller i DR's danmarkshistorie

Men finaleafsnittet har givet kritikerne i Folketinget ekstra skyts op til medieforhandlingerne, der officielt indledes i begyndelsen af det nye år. Dansk Folkeparti ønsker at barbere DR med en fjerdedel.

Fakta: Her er de modstandsfolk som DR udelader

Om udsigten til, at kritikken vil spille ind i medieforhandlingerne, siger Tine Smedegaard Andersen:

- Historien om Danmark har været et virkeligt stærkt eksempel på, hvad public service kan og skal. Vi har samlet befolkningen på tværs af køn, alder og skel til en samlende historie om vores land.

- Det er det, jeg synes, står tilbage.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her