*

Film & tv

Harrison Ford: »Jeg føler en forpligtelse over for publikum til ikke at tilbyde det samme hver gang«

Jyllands-Posten mødte Harrison Ford til en snak om filmen "Blade Runner 2049."

BERLIN

»Han er ligeså talentfuld, som han er erfaren (…). Der er en af grundene til, at hans film er ikoniske og bliver genbesøgt,« siger skuespilleren Ryan Gosling om sin sidemand, ingen ringere end Harrison Ford, da Jyllands-Posten møder makkerparret på femstjernede Hotel Adlon i Berlin, et stenkast fra Brandenburger Tor.

»Nåh, hvor sødt… det behøver du altså ikke at sige,« siger det gråhårede 75-årige filmikon Harrison Ford og skærer en drenget, Indiana Jones'k grimasse.

Still fra "Blade Runner 2049".
”Blade Runner 2049”
  • Opfølgeren til Ridley Scotts mesterværk ”Blade Runner” (1982) er instrueret af den fransk-canadiske instruktør Denis Villeneuve (”Arrival”, ”Prisoners”, ”Incendies”, ”Sicario”), og den udspiller sig tre årtier efter handlingen i den oprindelige film.
  • Ryan Gosling spiller rollen som dusærjægeren ”Officer K”, der jagter menneskelignende robotter, kaldet ”replikanter”, ligesom Rick Deckard, spillet af Harrison Ford, gjorde det i den oprindelige film.
  • På rollelisten finder man, ud over etablerede stjerner som Harrison Ford, Ryan Gosling og Jared Leto, også Dave Bautista (”Guardians of the Galaxy”), Robin Wright (”House of Cards), Sylvia Hoeks (”All the Devils Men”) og Ana De Armas (”Overdrive”).
  • Filmens manuskript er skrevet i samarbejde med Hampton Fancher, der også arbejdede på manuskriptet til den oprindelige film.
  • Spilletiden på ”Blade Runner 2049” er 2 timer og 43 minutter.
  • Filmen har premiere den 5. oktober i danske biografer.
De to stjerner indtager hovedrollerne i den længe ventede sci-fi-film "Blade Runner 2049", der har premiere i danske biografer den 5. oktober.

Og ganske rigtigt har Ford i de senere år genbesøgt en håndfuld af sine mest ikoniske roller: Han Solo fra ”Star Wars”, Indiana Jones og nu altså også Rick Deckard fra Ridley Scotts sci-fi-mesterværk ”Blade Runner” fra 1982:

I ”Blade Runner” spiller Deckard et moderne twist på en detektiv fra film noir-film i 1940’erne og 1950’erne. I en dystopisk mareridtsvision for Los Angeles i år 2019 slubrer Deckard whisky foran et klaver og svæver rundt i en flyvende bil for at finde og dræbe androider, såkaldte ”replikanter”, der ligner mennesker til forveksling. Folk med hans job kaldes Blade Runners.

Ford vil dog ikke have siddende på sig, at han vender tilbage til gamle roller, fordi han er uambitiøs. For som han indvender:

»Disse karakterer bor jo ikke i samme hus. Så det føles ikke som at besøge et broderskab eller et klubhus. Hver karakter er en del af én fortælling - og fortællingerne adskiller sig fra hinanden.«

Han følger op:

»Jeg føler en forpligtelse over for publikum til ikke at tilbyde det samme hver gang. Hvis du går ind på en restaurant og hver gang får det samme måltid serveret, så vil du til sidst lede efter et nyt sted at spise. Men hvis tjeneren siger: "Special new meal for you today" og laver noget, du ikke havde forestillet dig, så forbliver du underholdt og engageret følelsesmæssigt. Det er, hvad jeg kigger efter i en rolle,« slår han fast.

Da den originale ”Blade Runner” udkom i 1982 sagde du i et tv-show, at den ikke var "science fiction" eller "fantasy", men i stedet ”futurisme”. Er en del af det, der tiltrækker dig ved "Blade Runner"-universet, at det ikke ”bare” er en fortælling om en fremtidsdetektiv i en flyvende bil, der skyder på androider, men at filmen faktisk er meget menneskelig i sin skildring af fremtiden – selv androiderne i filmen er menneskelige?

»Ja. Det er det, der tiltrækker mig ved historien. At i konteksten af en forestillet fremtid, så bliver de menneskelige følelser, som vi som seere føler i vores egne liv, aktiveret af de omstændigheder, som karaktererne gennemlever i deres,« siger Harrison Ford, der har snakket sig lidt varm, og fortsætter:

Still fra "Blade Runner 2049"
»En af de ting, jeg elsker ved film, er, at du går ind i en mørk biograf med en masse fremmede. Så slukker de lyset og tænder et godt lydsystem. Du ser en historie, der påvirker dig følelsesmæssigt. En del af glæden består i, at I er en gruppe af mennesker. Du ved ikke, om fyren ved siden af dig har stemt på Trump eller ej. Men du ved, at du er i et menneskeligt fællesskab. Og det får dig til at føle dig mere menneskelig,« siger Harrison Ford, der lige runder monologen af med en humoristisk krølle på halen:

»Medmindre du er en replikant, selvfølgelig. Det er en anden historie. Eller måske den samme historie,« smiler han lumsk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her