Film & tv

En moderne, engelsk udgave af ”Brokeback Mountain”

Bevægende debutfilm sætter maskulin seksualitet og kærlighed under lup.

Foto: Agatha A. Nitecka.

Romantisk drama
God’s Own Country
England, 2017

Instruktion: Francis Lee

1 time og 44 minutter

Premiere 14. september

Den unge fårefarmer Johnny bor på en gammel gård i Yorkshire, England, med sin bedstemor og sin far, der er blevet fysisk slået ud af en blodprop. Der er ikke meget glæde i huset, der er præget af fattigdom og forfaldsstemning. Deres følelsesliv er lige så forarmet. Da faren ikke kan hjælpe til med dyr eller land, hyrer de en rumænsk mand, Gheorghe, til at hjælpe til. Og det bliver en omvæltning for dem alle, mest af alt for Johnny.

Francis Lees debut som instruktør er en ordknap, afdæmpet og dybt bevægende fortælling om maskulinitet, seksualitet og kærlighed, der uvægerligt vil minde en om Ang Lees  ”Brokeback Mountain”.

Der er ingen håndskyhed overfor at vise de to mænds seksualakt, der først minder om en brydekamp, dernæst bliver mere øm, i takt med at de to unge mænd finder hinanden og accepterer, at de er tiltrukket, ja forelskede i hinanden. Det interessante er, at filmen ikke har til hensigt at udfolde eller pege på omgivelsernes homofobi. Gheorghe bliver godt nok behandlet skidt på grund af den, han er, men det er xenofobien, også hos Johnny, der viser sit grimme ansigt.

”Er du halvt paki,” spørger han Gheorghe, da han møder ham, for at provokere.

Men den største konflikt skyldes tiden, ulempen ved moderniseringen, som altså dækker over omlægningen fra små familiegårde til større, industrialiserede landbrugsfarme. Familien kæmper hvad der synes som en allerede tabt kamp mod udviklingen, og Johnny er træt af det hele. Indtil Gheorghe ankommer. Han viser omsorg for dyrene, og er åben for de muligheder, som gården tilbyder, men som Johnny og hans familie ikke længere kan se. Der er smukt håb at hente i ”God’s Own Country”, også selv om det er en rå film.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her