Rettighedernes herre: Familie indgår millionforlig i strid om Tolkien-merchandise

Warner Brothers skal betale 80 mio. dollars i forliget.

Artiklens øverste billede
Striden om rettighederne begyndte allerede i 2012. Arkivfoto: Ringenes Herre

J.R.R. Tolkiens familie har indgået et forlig med Warner Brothers efter en årelang strid om "Ringenes Herre".

Familien solgte i 1969 rettighederne til filmen sammen med nogle merchandise-rettigheder. Men da Warner både lancerede apps, video- og casinospil med "Ringenes Herre" og "Hobitten", blev det for meget for den berømte forfatters datter, Priscilla Tolkien, udgiveren HarperCollins og boet efter Tolkien.

Her mente man nemlig, at rettighederne kun gav selskabet ret til at lave fysisk merchandise som eksempelvis figurer, tøj og brevpapir - og ikke digitale og elektroniske varer.

Bestyrerne af den afdøde forfatters ejendom valgte i 2012 at sagsøge Warner for krænkelse af ophavsretten. Dernæst sagsøgte Warner den anden vej med den begrundelse, at boet selv havde afgivet rettighederne til merchandise til filmselskabet.

Men nu er det juridiske tovtrækkeri altså faldet på plads, skriver BBC.

Parterne har nemlig indgået aftale om et forlig til familien på 80 mio. dollars - svarende til 524 mio. kr.

»Parterne er glade for, at de i mindelighed har løst denne sag og ser frem til at arbejde sammen i fremtiden,« lød det fra Warner efter afgørelsen.

Filminstruktør Peter Jacksons tre prisvindende fortolkninger af Tolkiens "Ringenes Herre" har tilsammen vundet 17 Oscar-statuetter. Trilogien "Hobitten", som havde samme instruktør, landede i biograferne i 2012 og de efterfølgende år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen