*

Film & tv

Instruktør bag film om Omar el-Hussein beskyldes for løgn: Nu siger han undskyld

Filminstruktøren Manyar Parwani er ved at lave en film om angrebet på Krudttønden og synagogen i København.

Manyar Parwani har brugt over et halvt år på at lave research til en film om Omar El-Hussein. Foto: Finn Frandsen

Filminstruktøren Manyar Parwani, der arbejder på en spillefilm om sidste års angreb på Krudttønden og synagogen i København, føler sig angrebet på sin troværdighed og vil fremover ikke tale med medierne om gerningsmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein eller sagen i det hele taget.

»Jeg vil lukke munden fra nu af. Holde mit fokus som filminstruktør - således at jeg ikke fremstår som en eller anden sandhedsekspert i feltet,« skriver Parwani på sin nu lukkede Facebook-side.

Grunden til den pludselige lukkethed fra en mand, som ellers flittigt har ladet sig interviewe om Omar El-Hussein, er, at der er blevet sået tvivl om, hvorvidt han taler sandt om sin research til filmen. Noget, Manyar Parwani kalder for »en slags karaktermord på mig og min troværdighed«.

"De skal ikke være bange. Jeg jagter ikke blod"

Manyar Parwani har til flere medier - bl.a. Jyllands-Posten - fortalt, hvordan han var i gang med at foretage en lang række interviews med Omar El-Husseins bekendtskabskreds og det kriminelle miljø i Mjølnerparken på Nørrebro, som Omar kom fra.

I løbet af denne research skulle Manyar Parwani ifølge eget udsagn være blevet truet både verbalt og fysisk, hvilket han også har udtalt sig til medierne om.

Men i forrige uge såede Radio24Syv tvivl om flere dele af Manyar Parwanis forklaring. Radiostationen citerede Omar El-Husseins bekendte i Mjølnerparken for at sige, at filminstruktøren aldrig havde talt med nogen i det miljø.

»Alle jeg har snak­ket med, siger at de ikke har noget kend­skab til det her. Så det pas­ser slet ikke,« sagde en talsmand for det kriminelle miljø.

Københavns Politi kunne desuden meddele, at man ikke havde modtaget nogen anmeldelser fra Manyar Parwani om de angiveligt ret voldsomme trusler, han var blevet udsat for. Politiet havde heller ikke haft held med at få fat i filminstruktøren for at tale med ham om de trusler, han havde nævnt i medierne.

I Ekstra Bladet stod en række unge med tilknytning til Mjølnerparkens kriminelle miljø ligeledes frem og meddelte, at de ikke havde talt med filminstruktøren.

Zentropa laver film om terroristen fra Krudttønden

Hvis de siger at de ikke kender mig eller har talt med mig - så taler de sikkert sandt.
Om Manyar Parwani taler sandt eller ej, kaster han ikke lys over i sin lange Facebook-besked. Men han antyder, at hans research måske ikke er så omfattende, som han tidligere har givet udtryk for.

»Hvis de siger at de ikke kender mig eller har talt med mig - så taler de sikkert sandt,« skriver han og tilføjer:

»I virkeligheden er det overhovedet ikke nødvendigt med så en dybdegående research – jeg kan, ved blot at følge sagen gennem politiet og journalisternes udmeldinger, danne grundlag for den fiktionsfilm, som jeg er i gang med«.

Han erkender også, at han har udtalt sig »uklart« til medierne om visse udefinerede begivenheder.

Jødisk Samfund: Film om terror kommer for tæt på

I pressemeddelelsen fra Zentropa, som står bag filmen, stod det ellers skrevet, at Manyar Parwani ville »forstå, hvad der foregik i denne mands hoved, og hvad det er for nogle sociale forhold, som er medvirkende til at skabe en radikalisering«.

Til dette ville instruktøren tale med »en stor del af Omars centrale netværk«, stod der i pressemeddelelsen.

Til Jyllands-Posten fortalte Manyar Parwani sidste efterår, at han havde brugt halvanden måned på at tale med venner, bekendte og andre, som har kendt Omar El-Hussein »for at få et så sandfærdigt billede af ham, som overhovedet muligt«.

»Men dem, jeg har talt med, vil alle være anonyme. For de føler sig alle på en eller anden måde som skyldige, fordi de har kendt ham. Også selv om det bare har været et helt uskyldigt og kortvarigt bekendtskab,« lød det fra instruktøren.

Manyar Parwani afslutter sin Facebook-besked med at undskylde over for Nørrebros beboere, som føler sig trådt på og meddeler, at hans research til filmen nu er ved at være afsluttet.

Filmen, som ifølge Zentropa har titlen "Lukkede Øjne" er støttet af Det Danske Filminstitut.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her