*

Film & tv

Tv-stjerne ventede 29 år med hævn over lærer

Skuespilleren Carsten Bjørnlund benyttede sin Robert-takketale til at give sin gamle matematiklærer fingeren.

Frederik, Emil og Gro Grønnegaard (Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm) er tre af de fire søskende i DR-serien "Arvingerne". Foto: Martin Lehmann/DR

Det gav kun et enkelt citat i mediernes reportage fra Robert-festen, da skuespilleren Carsten Bjørnlund i begyndelsen af februar modtog en Robert-statuette for årets bedste mandlige hovedrolle.

Men for den 41-årige skuespiller Carsten Bjørnlund blev seancen skelsættende, idet han benyttede lejligheden til at tage et opgør, som han havde gemt på i 29 år.

Carsten Bjørnlund fik årets Robert for bedste mandlige hovedrolle. Foto: Polfoto/Peter Mydske

"Jeg skal takke min lille, perfide matematiklærer, der sendte mig ud i livet med ordene; du bliver aldrig til noget. Den her, den er til dig."

Sådan lød det fra Bjørnlund i en takketale, da han fik prisen for sin rolle som Frederik Grønnegaard i tv-serien "Arvingerne", hvor han har gjort indtryk med sin skildring af en mand i frit fald.

Ikke overraskende er det fagbladet Folkeskolen, der har bidt mærke i den bemærkning fra Grønlunds ord, og her forklarer Bjørnlund baggrunden for sit udbrud.

Han forklarer, at han ikke havde planlagt sin bemærkning, men da han stod med Robert-statuetten hævet over sit hoved, slog det ham: Nu eller aldrig.

Stor Robert-pris til lille film

Og således gik det til, at Bjørnlund med 29 års forsinkelse fik taget et opgør med sin gamle matematiklærer, som havde hånet og intimideret den dengang 12-årige og endte med at sende ham ud i livet med prædikatet: Du duer ikke til noget, og du bliver aldrig til noget.

Carsten Bjørnlund

Født 28. juni 1973.

Uddannet fra Statens Teaterskole i 2002. Debut på Mammutteatret i Thomas Vinterbergs teaterversion af "Festen". Folkeligt gennembrud som Patrick i tv-serien "Forsvar" (2003-2004). Siden har han blandt andet medvirket i tv-serier som "Ørnen", "Anna Pihl", "Sommer", "Forbrydelsen II", "Den som dræber", "Rita" og "Arvingerne".

På film har han gjort sig bemærket i "En enkelt til Korsør"(2008), "ID:A" (2011) og "Skytten" fra 2013.

Ordene faldt på den sidste dag, inden Carsten Bjørnlund skulle skifte til en ny skole.

"Jeg husker det soleklart. Vi står ude på gangen, på sådan et rædselsfuldt syntetisk gulvtæppe. Da jeg siger farvel til ham, siger han det; "Dine forældre kan flytte dig rundt, lige så tosset som de vil - du bliver aldrig til noget"," fortæller Carsten Bjørnlund til Folkeskolen.

Han fortæller, at han ikke var i stand til at svare igen. Han græd heller ikke, og han sagde det aldrig til sine forældre. Men ordene ætsede sig ind i ham, og han har aldrig glemt dem, fortæller han.

Imidlertid valgte han siden at vende nedvurderingen til noget positivt, selvom han anså matematiklæreren for en "dårlig lærer".

"Selvom han var en dårlig lærer, var han en autoritet og en intimiderende karakter. Det kunne ligeså godt være, at jeg var blevet knækket af det, men jeg har brugt det som trods og tænkt, at jeg skal vise ham, den lille nar, at han tager fejl," siger Carsten Bjørnlund i interviewet med Folkeskolen, hvor han opfordrer lærere til at tænke over, hvordan de taler til eleverne.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her