Film & tv

Flere anmeldere tager rosende afsked med "1864"

"1864" har ifølge Politiken international klasse, mens Ekstra Bladet vedholder sin sønderlemmende kritik.

Danmarkshistoriens dyreste og muligvis også mest omdiskuterede tv-serie "1864" på DR løb søndag aften over skærmen for ottende og sidste gang, og dermed kan de undervejs meget kritiske anmeldere gøre endelig status.

Efter adskillige uger med voldsom kritik ser flere anmeldere imidlertid ud til at have fået smag for Ole Bornedals fortolkning af den blodige krig.

- Så blev "1864" rundet af med et tåleligt, ja faktisk fint sidste afsnit, skriver Jyllands-Postens anmelder og kvitterer med fire stjerner for seriens ottende afsnit.

Anmelderen mener imidlertid, at seriens gennemgående kvaliteter har været så begrænsede, at minderne om serien først og fremmest vil handle om alt det spektakel, den har rejst.

- Serien er nemlig mest mindeværdig som kikset og dramaturgisk, skizofren ramasjang, der har fået folk til at flygte fra tv-skærmen og over på diverse sociale medier, hvor humor og hån har gjort serien til let underholdning for dem, der sætter pris på hurtige oneliners, lyder vurderingen.

Hos Politiken er humøret hos anmelder Henrik Palle steget i takt med, at ugerne er gået.

I en samlet vurdering af alle otte afsnit giver han derfor fire hjerter under overskriften "1864 blev et storladent melodrama af international klasse".

- Vi står tilbage med en tv-serie, der i de bedste stunder har været på internationalt niveau. Vi har ikke været vidne til en grandios fiasko som danskens skæbne ved Dybbøl, men heller ikke nogen helt overbevisende sejr, som da vi mange år senere vandt EM i fodbold, skriver anmelderen og fortsætter:

- Fik vi noget for de 173 millioner? Gu’ gjorde vi da det. Vi fik masser af heste og kanoner. Samt patos i ublu mængder, lyder Politikens konklusion.

Hos Ekstra Bladet, der på intet tidspunkt har ladet sig begejstre af serien, fortsætter kritikken til det sidste, da anmelder Henrik Queitsch giver sidste afsnit to stjerner under overskriften "Flad finale".

- Efter otte lange timer med overlærer Bornedal bag katederet er vi ikke blevet meget klogere. Hvad der i samtlige afsnit virkelig har sat mit pis i kog, er den nedladende og bedrevidende måde, det er forgået på, skriver anmelderen blandt andet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
JP mener: JP mener: ”1864” må få konsekvenser
Ingolf Gabolds megalomane og arrogante udgydelser har formentlig også gjort en stor del af hans gamle kolleger i DR sure. For ham er det en gratis omgang, for han er for længst væk, men for dem, der skal bære DR videre, er det langtfra omkostningsfrit.
Forsiden lige nu
Om temaet

150 år efter stormen på Dybbøl sætter vi fokus på krigen mod Preussen og Østrig i 1864 og dens konsekvenser for Danmark.


Annonce
Oldefars dagbog fra krigen
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her