Annonce
Film & tv

Anmeldere: Alt for meget Blachman

Det kom aldrig til den store udløsning i Thomas Blachmans nye samtaleprogram om kvindekroppen.

Thomas Blachman havde inviteret forfatteren Jan Sonnergaard med i studiet i første afsnit af samtaleprogrammet "Blachman". Foto: DR2/Theis Mortensen

Dansk kulturlivs enfant terrible, Thomas Blachman, fyldte 50 år i går.

Men den runde dag får ikke anmelderne til at holde sig tilbage i vurderingen af hans nye - meget omtalte - samtaleprogram "Blachman".

Blachman-gæst skal ikke se programmet

Programmets første afsnit havde premiere i aftes på DR2, og Thomas Blachman havde indskrevet forfatteren Jan Sonnergaard til at hjælpe sig med at diskutere Blachmans præmis: At den moderne mand har mistet fodfæstet i sin maskulinitet, således at vi har fået "det pikløse samfund".

En til to stjerner

"Blachman"

Talkshowet "Blachman" sendes seks tirsdage i træk på DR 2. Første afsnit med forfatteren Jan Sonnergaard som gæst blev sendt tirsdag den 2. april.

I de næste fem uger dukker følgende gæster op: Komikeren Simon Jul, musikeren Shaka Loveless, designeren Henrik Vibskov, modemanden Erik Brandt og sexologen Sten Hegeler.

"Han har jo ikke noget tøj på," lyder overskriften i anmeldelsen i Berlingske, hvor den knap en halv time lange samtale udløser to stjerner.

Heller ikke Politikens anmelder falder i svime over programmet, som Blachman har betegnet som "tv som du aldrig har set det før".

Og på Ekstra Bladet, som har ofret hele tre anmeldere på sagen, svinger antallet af stjerner nådesløst mellem én og to stykker. Også her går skalaen til seks stjerner.

Blachman lagde ud med "De"

Efter en intro, hvor Thomas Blachman  i særdeles åbentstående skjorte og med teaterstemme byder velkommen, placerer han og Sonnergaard sig i en sofa, mens de betragter to kvinder - en yngre og en ældre, der på skift klæder sig af og lader sig beskue.

Han er ligesom et gigantisk sludrechatol, som man har puttet emner ind i. Kønsdebat, religion og pik og kusse sprøjter ud af ham i alle retninger
Klaus Kjøller, lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, til Ekstra Bladet.

Blachman lægger ud med at fortælle, at han faktisk ikke kender Jan Sonnergaard - og formentlig heller ikke hans forfatterskab. Sonnergaard får hurtigt afværget Blachmans De-tiltaleform og beder om at være dus, men ligemænd bliver de ikke af den grund. Resten af programmet sætter Blachman sig på - på godt og ondt, mener anmelderne.

Behandlingen af Jan Sonnergaard er "utilgivelig", skriver Berlingskes anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen.

Gæst blev oversnakket

"Når han forsøger at sige noget væsentligt om kvinder, bliver han afbrudt. Hans pointe om Boccaccios store, ofte erotiske værk "Dekameron" får således aldrig lov til at folde sig ud, og da Sonnergaard fortæller, at han besvimede første gang, han så en nøgen kvinde, skøjter Blachman videre. Er kun mund, ikke ører. Utilgiveligt," skriver Jeppe Krogsgaard Christensen, som mener at Blachman bare er "den forkerte vært".

"På X-Factors billige, banale baggrund fungerer hans pseudodybde og mange manierismer måske. Men i "Blachman" virker han mest af alt som en discount-udgave af Knud Romer (forfatter og studievært på radiokanalen 24Syv, red.). Bag Romers mange ord og kantede gestik gemmer der sig dybde og sammenhængende tanker, og ikke som her bare, ja, undskyld ordet, rent bullshit," lyder det.

Søgt koncept med potentiale

I Politiken mener Marie Carsten Pedersen, at programmet såmænd er udmærket samtale-tv. Hun giver programmet to stjerner, men understreger, at , men at der ikke kommer stor kunst ud af Sonnergaard og Blachmans mange sproglige guirlander.

"Vi bevæger os fra hjernedøde selvfølgeligheder, som at kvindekønnet nok virker mere mystisk end pikken, fordi det er mere skjult, til begavede og sensitive overvejelser om at erkende, at man tænder mere på sig selv end på den anden, og om begæret, der går forud for en vellykket tekst," skriver Marie Carsten Pedersen, som håber, at de resterende fem gæster kan være med til at løfte programmet.

"Programmets koncept er både søgt, tyndbenet, anakronistisk og usympatisk, men det formår at sætte den moderne maskuline identitet til diskussion, og de gæster, der står på listen, kan potentielt afføde nogle interessante indlæg," lyder begrundelsen fra Politiken-anmelderen.

Skal det betales af licensen?

I Ekstra bladet spørger en mandlig anmelder, debatredaktør Søren Jacobsen Damm, om Blachman egentlig ved hvad han vil. Og bør hans ideer finansieres over licensen?

LINK: Her kan du se første afsnit af "Blachman"

"Tableauet med de to mandlige værter, i en tilbagelænet, liderlig voyeurposition, der vurderer den nøgne, tavse kvindekrop, minder om, ja, porno. Det kan så være udmærket, men ved Blachman selv, hvad han vil? Hvis Blachman har lyst til at nærstudere tilfældige, nøgne kvindekroppe, så bør det ikke være en opgave, der falder i licensbetalernes lod, uanset hvilken utilsigtet vrangforestilling forehavendet pakkes ind i," skriver EB-anmelderen.

Han giver programmet to stjerner, men anerkender, at der i Blachmans ordstrøm faktisk er "gode momenter og tankevækkende udsagn."

Anmelder: Gå til psykolog

Så venlig er Ekstra Bladet kvindelige anmelder, journalist Johanne Hauch Jensen, ikke. Hos hende udløser "Blachman" ikke andet end en enkelt stjerne, og hun anbefaler 50 års-fødselaren at gå til psykolog.

"Hverken som menneske eller kvinde kan jeg blive forarget. For det er så latterlig irrelevant, at det ikke engang er provokerende. I stedet for at bruge vores allesammens skærmtid i et pauvert førsøg på at "italesætte kvindekroppen", synes jeg, at de burde italesætte deres issues med en psykolog," skriver hun.

Heller ikke sprogforskeren Klaus Kjøller, lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, er imponeret.

"Et gigantisk sludrechatol"

"Kunstværket Blachman er ikke kommet videre fra X Factor. Han udvikler ikke sit kunstværk fra det. Der er programmet for sløvt. Han er ligesom et gigantisk sludrechatol, som man har puttet emner ind i. Kønsdebat, religion og pik og kusse sprøjter ud af ham i alle retninger," mener Klaus Kjøller over for Ekstra Bladet.

Vi bevæger os fra hjernedøde selvfølgeligheder, som at kvindekønnet nok virker mere mystisk end pikken, fordi det er mere skjult, til begavede og sensitive overvejelser om at erkende, at man tænder mere på sig selv end på den anden, og om begæret, der går forud for en vellykket tekst
Marie Carsten Pedersen, Politikens anmelder

"Blachman" har fået enorm omtale op til premieren. På Facebook har hundreder af danskere kommenteret programmet og dets idé, og mange har haglet programmet igennem - langt de faktisk uden at have set det.

En af kritikerne er Mungo Parks direktør Martin Lyngbo, som har krævet programmet stoppet  og en undskyldning fra Thomas Blachman.

"Det er mandschauvinistisk vanetænkning, som Blachman institutionaliserer med sit program," har Martin Lyngbo tidligere sagt til Berlingske, og i Deadline i aftes gentog han sin kritik i en debat med Torben Steno, tilrettelægger bag "Blachman". Her forsvarede Steno "Blachman", som han følte dømt på forhånd af kritikerne.

Thomas Blachman er bortrejst til USA i disse dage.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side

Kommentar: Drengene i grotten siger noget om en journalistisk krise

Palle Weis
Historien om drengene i grotten havde alt, og heldigvis kom de alle ud i live, men mediedækningen afslører også en tilgang, hvor føleri er det styrende princip.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her