The Raven

Filmen om Edgar Allan Poes sidste dage er et fantasifuldt bud på, hvordan han kan være blevet opslugt af den rædsel, han skabte så suverænt.

Artiklens øverste billede

The Raven

Amerikansk

Instruktion: James Mcteigue

1 time og 51 min.

Premiere i dagEdgar Allan Poe hører til blandt de største i amerikansk litteratur, ja, i verdenslitteraturen, hvor hans digt ”The Raven” er et af klenodierne.

Han døde i Baltimore i oktober 1849. Dødsårsagen er aldrig klarlagt, nogle sagde af druk, andre af alt muligt andet. Det forlød dog, at han i sin konfuse tilstand flere gange mumlede navnet Reynolds.

I 1835 havde han giftet sig med den kun 13-årige Virginia Clemm, som døde af tuberkulose i 1847. Poe var både litterær kritiker og journalist, men det er hans digte og fortællinger, der har udødeliggjort ham. Han blev den første krimiforfatter i verden og skrev desuden en række makabre, skrækindjagende, urovækkende, men til stadighed fascinerende fortællinger.Bestialske mordFilmen ”The Raven” handler ikke om digtet, ravnene er kun ildevarslende rekvisitter, men om forfatterens sidste dage, og den er raffineret komponeret. Den derangerede digter og enkemand har forelsket sig i en ung kvinde. Kærligheden er gensidig, men hendes far hader og afskyr ham.

Samtidig bliver der i Baltimore begået en række bestialske mord – efter opskrifter fra nogle af Poes fortællinger, viser det sig. Sammen med politiinspektøren involveres han i opklaringsarbejdet, og som handlingen skrider frem, tvinges han ind i forløbet som aktiv hovedperson i sine egne fortællinger, som den afsporede morder vil gøre til virkelighed.Vellykket thrillerMere skal ikke røbes, kun at filmen forsøger at udgrunde, hvem Reynolds kan have været. Der er tale om noget så sjældent som en rimeligt vellykket gotisk thriller. Visuelt bæres handlingen af stramt designede billedforløb i mørklødede, skumle lokaliteter inden døre og tågedisede scenerier uden døre.

Der spilles fortrinligt af John Cusack som en bleg, forpint Poe og af Luke Evans som en sammenbidt politimand, men også de øvrige roller forekommer rigtigt bemandet.

Ingen ved, hvad der hændte Poe de sidste dage før hans død. Filmen er et fantasifuldt bud på, hvordan han kan være blevet opslugt af sin egen sorte skygge og den rædsel, han skabte så suverænt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.