Hjem til jul
En sød før-julegave fra nordmanden Bent Hamer.
Julefilm
Hjem til jul
Sverige, Tyskland, Norge, 2010
Instruktion: Bent Hamer
1 time 30 minutter
Premiere i Cinemateket, København
Julefilm behøver ikke kun at være sentimentalt guirlandeglitrende vedhæng til en kommerciel jul. I den norske ”Hjem til jul” får budskabet om medmenneskelighed og næstekærlighed en bittersød bouquet, når det udfolder sig i små norske hjem. Filmen, der er baseret på Levi Henriksens novellesamling ”Bare mjuke pakker under treet” (2005), er en ensemblefilm, der finder sted juleaften.
Der er lægen, der har for travlt med at hjælpe andre til at være sammen med sin egen familie, der er eksmanden, der ikke må se sine børn juleaften for sin ekskone, men som alligevel insisterer på at ankomme udklædt som julemand, der er den gamle mand, der kæmper med at indrette sit hjem på den rigtige måde, så hans sengeliggende kone kan nyde julen, som den plejer at være.
Der er de to børn fra forskellige (jule-)kulturer, der forelsket kigger på stjerner, der er manden, der ikke vil forlade sin elskerinde, selv om han har lovet det, og så er der det serbiske par, der må kidnappe lægen, så han kan hjælpe hende med at nedkomme med et barn i en forladt hytte.
Sidstnævnte historiedel er lige vel tydelig i sin allegori, men på grund af filmens flettestruktur punkteres den lavinetunge symbolik hurtigt. Det er filmens force.
Værktøjskasse i dag
Den norske instruktør Bent Hamer har om nogen været plakatsøjle for norsk film, der i mange, mange år ellers har levet en tilbagetrukket og anonym tilværelse. Men Hamer gjorde allerede i 1995 opmærksom på sig selv, da han debuterede med ”Æg”, der stadig står som hans hidtil bedste film.
Den sort-humoristiske og underspillede dramatik, der prægede ”Æg” er sidenhen udfaset og erstattet med mere lune som i Hamers store internationale gennembrud ”Salmer fra køkkenet” (2003).
I de forskellige historier i ”Hjem til jul” findes redskaber fra hele Hamers værktøjskasse, og det gør den mere bredtfavnende, men også mere ufarlig både kunstnerisk og budskabsmæssigt. Det er ærgerligt. Ikke desto mindre er ”Hjem til jul” en sød og klog før-julegave.