Instruktør: Anmelderne er for gamle

Der bliver ingen særlig forhåndsvisning af Simon Stahos kommende ungdomsfilm ”Magi i luften”.

Artiklens øverste billede
Simon Staho - har suspenderes forhåndsvisninger for anmeldere. Foto: Polfoto

Filminstruktøren Simon Staho udsender den 23. juni ungdomsmusicalfilmen ”Magi i luften”, og hvis man vil vide, hvordan den er, må man i biografen og se den.

Simon Staho, der selv producerer filmen via sit selskab XX Film, har besluttet at suspendere de kritikervisninger, som er grundlaget for de traditionelle anmeldelser i blandt andet aviserne.”Magi i luften” er produceret med 9 mio. kr. i offentlig støtte via filminstituttets konsulentstøtteordning.

Den sidste bytur

Filmen handler om fire unge menneskers sidste bytur, inden de bliver voksne, og målgruppen er unge under 18 år. Netop det er baggrunden for, at Simon Staho ikke ønsker filmen anmeldt af kritikerkorpset. Gennemsnitskritikeren har nemlig samme alder som målgruppens forældre.»Filmen er lavet til unge og på deres præmisser. Jeg ønsker at være loyal over for dem. De ved ikke noget værre, end når voksne åbner døren ind til værelset, når de hygger sig med vennerne. Hvis jeg skal være konsekvent, er jeg nødt til at holde de voksne anmeldere væk fra filmen. De unge skal ikke påvirkes af deres mening. De skal have en ren og ubesmittet oplevelse,« siger Staho.

Lutter nye navne

Hans musicalfilm med lutter nye navne på rollelisten fortæller ifølge pressematerialet om en nat, hvor fire venner får taget deres mødom, boller en kendt rockstjerne og opdager glæden ved penispumper, skedeprutter og Viagra-piller.Det præciseres yderligere, at alle over 18 år er døde - kvalt i friværdi og forbrugslån, rødvin og bøffer, parcelhus og ligusterhæk. Voksnes destruktive, følelseskolde, fantasiløse, konforme verden har spillet fallit. Filmen hylder i stedet ungdommens håb, glæde, fantasi og fandenivoldskhed, hedder det.

Zentropa: Det lyder alternativtZentropa er co-producent på ”Magi i luften”, men Peter Aalbæk Jensen er ikke bekendt med Stahos strategi.»Det lyder alternativt. Anmeldelserne genererer normalt god omtale af filmene, og hvis de er positive, har de stor indflydelse på filmens salg. Hvor meget det betyder at fjerne anmeldelserne til netop denne film, ved jeg ikke. Jeg tror ikke, at de unge læser aviser alligevel,« siger Peter Aalbæk Jensen, der støtter Stahos idé.»Jeg anerkender hans argument, så lad os se, hvad der sker.«

Muligvis noget rigtigt

I Det Danske Filminstitut er Claus Ladegaard, områdedirektør for produktion og udvikling, også overrasket over Simon Stahos påfund.»Det lyder spændende, og han har muligvis fat i noget rigtigt. Men det er afgørende, at filmen har en alternativ lanceringsstrategi klar. Vi har puttet mange penge i filmen, og derfor skal den ud til så mange som muligt. Det er en film med stort potentiale,« siger Claus Ladegaard.

Han er på vildsporJacob Wendt Jensen, formand for filmkritikerne, mener, at Simon Staho er på vildspor.»De danske anmeldere er professionelle og vant til at anmelde alle typer film, og selvfølgelig vil de være stand til at vurdere ”Magi i luften”.

Jeg vil foreslå, at man tager ind og ser filmen ved først mulige ordinære visning. Så vil anmeldelsen kunne stå på nettet samme aften, som den skulle have været i avisen.«

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen