Børn har nem adgang til gyserfilm

<p>Hvor eksperter tidligere har været i tvivl om films reelle negative påvirkning på børn, hersker der nu bred enighed blandt danske børnepsykologer om, at voldelige og uhyggelige film kan skade børn helt op i 13-14 års alderen.</p>

Artiklens øverste billede
Børn i 13-14-års alderen kan sagtens skaffe sig gyserfilm, selvom de er frbudt for børn, viser et forsøg foranstaltet af Kristeligt Dagblad.

Alligevel har børn som oftest ingen problemer med at skaffe sig adgang til disse typer film på trods af, at de aldersgrænser, som Medierådet under Kulturministeriet fastsætter, er lovpligtige og ikke blot vejledende.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I et forsøg udført af Kristeligt Dagblad lykkedes det et par 14-årige børn at skaffe sig adgang til adskillige dvd'er og biografforestillinger med potentielt skadeligt indhold, uden at personale på noget tidspunkt spurgte til deres alder. 9 ud af 10 børnepsykologer, som Kristeligt Dagblad har talt med i en rundspørge om emnet, mener, at børn kan udvikle angst og stress i varierende grad som følge af voldsomme og skræmmende film.

Forundring hos Medierådet

Hos Medierådet er man forundret over resultatet og mener, at reglerne generelt både bør og også bliver overholdt. Medierådet henviser samtidig til, at forældrene bærer en stor del af ansvaret for børnenes medieforbrug, og påpeger, at familierne ofte selv er langt bedre til at sætte grænser for det enkelte barn, end Medierådet er i stand til.

I Forældrenes Landsforening er man til dels enig med Medierådet, men mener alligevel, at myndighederne skal bære en del af byrden. Når visse familier er svage på ressourcer og overskud i hverdagen, må de kunne stole på, at deres børn bliver beskyttet mod skadelige film, især når forældrene ikke selv magter at tage kampen op med børnene, mener foreningen.

Også samfundets ansvar

"Børn er principielt forældrenes ansvar, men samfundet skal da så sandelig gå ind og tage et medansvar i denne sammenhæng," mener Lotte Hansen, sekretariatsleder i Forældrenes Landsforening.

Foreningen ser også indførelse af stikprøvekontroller i biografer som en mulighed. Ifølge en undersøgelse blandt 184 forældre til børn på 13 og 14 år står foreningen ikke alene med den holdning. 83 procent af de adspurgte forældre mener, at loven om aldersgrænser på film bør håndhæves strammere.

I samme undersøgelse udført af Kristeligt Dagblad erkendte 97 procent af 124 børn i 13-14 års alderen, at de uden ledsagelse af en voksen har set film, der udelukkende var tilladt for børn over 15 år.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen