Holland frygter filmpremiere

<p>Stærkt islamkritisk film skabt af politikeren Geert Wilders vises sandsynligvis i denne uge.</p>

Artiklens øverste billede
Geert Wilders (med det lyse hår) omgivet af sikkerhedsfolk. Behovet for beskyttelse af den kontroversielle politiker bliver ikke mindre. Foto: AP/Peter Dejong

De hollandske myndigheder er begyndt at træffe forberedelser til at imødegå etniske uroligheder. I denne uge er der muligvis premiere på en stærkt islamkritisk film skabt af politikeren Geert Wilders.

Regeringen har opfordret landets antiterror-tjenester til at udarbejde sikkerhedsplaner. Den frygter en gentagelse af balladen omkring de danske Muhammed-tegninger for to år siden. Hollandske statsborgere i udlandet er blevet bedt om at melde sig på landets ambassader, og borgmestrene i de større hollandske byer er blevet opfordret til at træffe forholdsregler.

Det forlyder at hollandske virksomheder allerede undersøger mulighederne for at omgå en boykot af hollandske varer.

Geert Wilders er leder af det indvandringskritiske hollandske frihedsparti, PVV, og er medlem af parlamentet. Han har tidligere udtalt sig meget kritisk om Koranen, som han mener rummer opfordringer til intolerance og terror. Vil man bo i Holland, bør man rive halvdelen af bogens sider ud, har han udtalt.

På nettet eller i tv

Wilders har angiveligt planer om at vise filmen på nettet eller på tv, men myndighederne håber, at ingen tv-kanaler vil vise filmen.

»Ytringsfrihed er ikke det samme som retten til at fornærme,« udtaler den hollandske udenrigsminister Maxime Verhagen fra kristdemokraterne, CDA.

I Rotterdam og Amsterdam, der har meget store muslimske befolkningsgrupper, fortæller imamer, at de har været nødt til at berolige ophidsede dele af menigheden i den seneste tid.

Både for og imod


Der ventes også andre typer uroligheder. Hollandske venstrefløjsorganisationer planlægger demonstrationer, og aktivister er blevet arresteret. Omvendt planlægger den internationale græsrods-organisationen Stop Islamisation of Europe støttedemonstrationer for Wilders i Amsterdam.

I sidste uge besøgte Syriens stormufti Ahmad Badr al-Din Hassoun Europaparlamentet. Han sagde, at hvis rygtet talte sandt, at Wilders i sin film vil rive en koran i stykker, så betyder det, at »han simpelthen opildner til krig og blodsudgydelse.«

»Det er det hollandske folks ansvar at standse ham,« sagde stormuftien.

Instruks på forhånd


Hollandsk presse er kommet under vejr med en instruks til politiet om at tage anmeldelser af filmen alvorligt, også selvom filmen skulle vise sig ikke at rumme materiale, der kan bære en straffesag. Instruksen er udstedt for at skabe en sikkerhedsventil for opstemte følelser hos muslimer, der kan føle sig krænkede.

Den forholdsordre har PVV grebet med kyshånd og stiller i parlamentet regeringen et skriftligt spørgsmål: »Er det sandt, at politiet bløder op på sin anmeldelsespolitik for enhver, der vil anmelde en film, som en politiker laver, men ikke har offentliggjort, og som ingen kender indholdet af?«

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.