THE ICE HARVEST: Instr. Harold Ramis

Elegant og dybfrossen forbryderfabel fra Midtvesten med humor af den sorteste slags.

The Ice Harvest

USA 2005

Instruktion: Harold Ramis

Det kan undre, at en glimrende film, der foregår juleaften og i øvrigt har Connie Nielsen i en hovedrolle, først får dansk premiere efter nytår. Omvendt er Harold Ramis' lille sorte forbryderfortælling på alle måder så kuldslået, at formentlig kun den mest indædte julehader og misantrop ville være kommet i højtidsstemning af den.

Vi er i det snedækkede Wichita, Kansas, og Midtvesten-kulisserne og det bleghvide lys ligner Coen-brødrenes "Fargo", lige så meget som den illusionsløse, makabert humoristiske historie gør det. Den smålurvede advokat Charlie har sammen med sin tvivlsomme makker Vic stjålet et millionbeløb fra en bagmand, og mens de venter på at kunne stikke af fra den isslag-ramte by, begynder alt at gå galt, og snart tager den ene voldshandling den anden.

Intrigen snor og vender sig i stadig nye og uforudsigelige retninger, med Charlies nedtur fra almindelig sjuft til virkelig skruppelløs som det bærende motiv. Filmen har nok sjove optrin og replikker undervejs, men latteren får aldrig lov til at klinge særlig længe i frostgraderne.

John Cusack er som Charlie perfekt til at spille utiltalende på en sympatisk måde. Den magnetiske Billy Bob Thornton er som Vic indbegrebet af underspillet, åleglat gemytlighed, og Connie Nielsen viser som Charlies blonde drømmepige, stripbar-bestyreren Renata, nye giftige sider af sig selv - mens filmens eneste virkelig sympatiske biperson symbolsk ender med at få en kugle i panden.

Har man smag for elegant, gennemført amoralsk vid og spænding, er komedieinstruktøren Ramis' overraskende udflugt til thriller-land en blåfrossen fornøjelse.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen