SAHARA: Instr. Breck Eisner

"Sahara" er en discountudgave af "Kong Salomons miner".

SAHARA

USA 2005

Instruktion: Breck Eisner

2 timer og 4 minutter

Handlingen er vildt usandsynlig, en skrøne eller et eventyr. Det er, som man ta'r det.

En pansret kanonbåd undslipper den amerikansk borgerkrigs ragnarok omkring 1864 og ender ad uransagelige (vand)veje dybt inde i Sahara, hvor den strander midt i sandflugten.

I nutiden kommer en idealistisk WHO-læge, en dumdristig pige (Penelope Cruz), sammen med sin sorte kollega under vejr med en dødelig smitte, der breder sig i Sahara - fra ørkenland til ørkenland.

Samtidig er et hold af eventyrere, der fisker sunkne skatte op fra havbunden, på sporet af det strandede fartøj, som de vil grave efter i Saharas sand.

Hæmningsløs racisme

De to hold - de to læger og de to fribyttere - krydser hinandens spor, og tre af dem finder sammen, efter at den sorte læge må lade livet for en lokal, bestialsk diktators kugler.

Tager man historien mere alvorligt, end den lægger op til, må den betegnes som skamløst racistisk: Hvide mennesker skyder ikke hinanden, det gør kun primitive sorte, som til gengæld pløkkes ned i snesevis af de hvide: »Udryd dem, de sataner!«

Forgiftningen viser sig at stamme fra et gigantisk lager af giftstoffer, der kan brede sig tværs over Atlanten - helt til USA - med dødelig virkning for alt og alle. Derfor må det naturligvis tilintetgøres.

Ingen vildskab i varmen

Sådan noget med kemi kan de sorte selvfølgelig ikke finde ud af. Derfor er det meget passende en arrogant franskmand, der er håndlanger for den sorte diktator og den egentlige skurk.

Filmen er mest for raske drenge. Den låner lidt her og lidt der fra andre i samme genre og er en discount-udgave af "Kong Salomons miner". Den er lige det længste, men acceptabelt spændende og underholdende. Ikke mere! Især fordi skuespillerne - Matthew McConaughey og Steve Zahn - er et par overgearede, trættende løjsere.

Penelope Cruz er bare køn og fad og gør ingen vild i varmen - heller ikke i Sahara.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen