FIRE NUANCER AF BRUNT: Instr. Thomas Alfredson

Tre timers sort svensk humor. "Sort i sort" kunne den også have heddet, for den består af over tre timers mismodig, sort svensk humor og er momentvis forfærdeligt morsom - med trykket lagt på forfærdelig!

FIRE NUANCER AF BRUNT
Instruktion: Tomas Alfredson
Sverige
3 timer og 12 min
Premiere i dag

Filmen er en fire-i-én, fire historie, som vi springer ubesværet imellem, men som aldrig mødes.

I Dalerne samles tre brødre for at begrave deres pralhals af en far, en gammel sjover, der iscenesætter sit eget farvel på en ret så dominerende og ekstravagant facon efter et vidtløftigt liv i svulmende egomani. Uhæmmet praler han af sig selv, men synes at have kostet adskillige andre - om ikke livet, så i hvert fald livsglæden og den åndelige førlighed.

Historien er billedsat med en opulent visuel fantasi, der minder om salig Fellini, om end han praktiserede en mere overlegen stilbevidsthed.

Så er der et aldrende tryllekunstnerpar for nedadgående - både på scenen og i deres indbyrdes forhold, som en snylter æder sig ind i.

Fint spil af Finn Nielsen

Han spilles øretæveindbydende godt af danskeren Finn Nielsen, Perikles kaldet, og udstråler en så slesk upålidelighed, at komikken krøller sig sammen om sin egen pinlighed. Parret har en søn. Han har et hotel og en kone. Begge dele forliser han. På grund af Perikles, der forærer familien en mindre træfigur. For alle som én betegner den hans både uudholdelige og uafvendelige snyltervirksomhed. Derfor kan ingen finde en placering til figuren, der vagabonderer fra hånd til hånd og fra sted til sted og fremkalder øget irritation. Den slår til sidst ud i destruktionsraseri og renheds-psykose i den unge hoteldirektør, mens hans far med et uudgrundeligt tryllekunstnersmil eksilerer sig fra tilværelsens ulidelige mismod ind i splendid isolation, og moderen knibsk lader sig kurtisere af hr. Perikles. Sådan kan det gå - i Sverige.

Hvor det også går Christer rigtig skidt. Christer er en pligtopfyldende funktionær på et dyrekrematorium i Skåne, hvor han bor i nydelig kedsomhed i et nydeligt parcelhus med en nydeligt friseret have og en nydelig, lidt bastant kone. Hvad der ikke er nydelig er parrets søn, der har problemer i skolen, hvor han ikke arter sig vel.

Derfor bestemmer Christer sig for at tage sig af ham og tager ham med hen i krematoriet. Scenen hvor han pædagogisk informerer sin totalt uinteresserede søn i stedets forretningsgang, er mageløst vittig. Indtil knægten trykker på den forkerte knap, just som Christer åbner for den flammende ovn.

Gæt selv

Resultatet må man gætte sig til - eller selv se efter. Også dette afsnit håndteres med en morbid satire, der dog - som i de andre afsnit - afbalanceres af afslappet humor.

Er det Fellini, der er på spil i afsnittet fra Dalerne, så vidner f. eks. havescenerne her i Skåne om, at instruktøren kan sin David Lynch!

Endelig fjerde omgang: Gøteborg, hvor en gruppe fuldtidsneurotikere mødes til kursus i finere madlavning, men flipper ud i gruppeterapi og bekendelsesmani, grinagtigt skildret, indtil én af personerne må krænge sin inderste hemmelighed ud.

Den er samtidig hans og en andens forbandelse. Her rives det slør af forsonlig humor væk, som ellers ligger over de enkelte sekvenser, så at filmens inderste mening om alle menneskers - i hvert fald alle svenske menneskers - eksistentielle tomhed, livslede og forløjethed lyser grelt. Tilmed ender det hele i en sarkastisk grimasse, da en af filmens kvinder afskriver en lille dreng i den tredje verden.

Trods længden morer man sig i det stille og nyder ironien og satiren, mens man følger de enkelte historier med usvækket interesse. Indtil det sted, hvor man fornemmer, at filmen midt i komikken har en bismag af misantropi og ubarmhjertig nihilisme. Der sku' være så godt i Sverige. Det er der også. Det bli'r bare så skidt. Men skidt med det!

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.