Annonce
Film & tv

Holland og Tjekkiet overvejer lokale udgaver af ”Historien om Danmark”

Landene har lagt billet ind på en såkaldt option hos DR Salg til det danske programformat.

Lars Mikkelsen guidede som fortæller seerne igennem danmarkshistorien i DR's historiske serie. Her fortæller han om borgerkrigene i den tidlige middelalder i 1100-tallet: Historien om, hvordan biskoppen Absalon og Kong Valdemar den Store begynder at skabe stabilitet og fremgang i Danmark. Foto: Morten Krüger
DR

DR’s prisnominerede danske historieserie ”Historien om Danmark” får måske et par hollandske og tjekkiske småsøskende.

I de to lande har hhv. et produktionsselskab og en tv-udbyder nemlig sikret sig en såkaldt option til DR’s programformat, så ”Historien om Holland” og ”Historien om Tjekkiet” kan blive en realitet, skriver DR i en pressemeddelelse.

»Vi er enormt stolte over, at det velproducerede format nu også finder vej ud til andre dele af verden, og at flere lande dermed får mulighed for at fortælle deres historie,« siger Louise Juel Severin fra DR Salg.


Det danske format er nomineret til en Prix Italia-pris, der skal uddeles på øen Capri i Italien senere på måneden, ligesom den tidligere i år var nomineret til en pris ved BANFF World Media-festivalen i Canada. Her fik ”Historien om Danmark” imidlertid ikke et trofæ med tilbage til Danmark.

Herhjemme har serien, der er en kombination af fakta og skuespil, hvor seerne guides igennem historien af fortælleren Lars Mikkelsen, vundet TV-Prisen 2018 for ”Årets nyskabelse inden for faktaprogrammer” samt Danmarks kulturformidlingspris, Artbeat Prisen 2018, for årets bedste danske kulturformidling.

Seriens afslutning fik dog en mildest talt lunken modtagelse hos nogle seere. Det sidste afsnit, der bl.a. skildrede besættelsestiden og modstandskampen, fik i Berlingske blot en enkelt af seks mulige stjerner af forfatter, journalist og historiker Bent Blüdnikow, der i sin anmeldelse kaldte afsnittet for »manipulerende og fyldt med usandheder«.

Han kritiserede bl.a. DR for at vise en ensidig og politiseret propagandaversion af historien ved ikke at beskrive den borgerlige modstandskamp. Flere andre historikere hæftede sig også ved en ubalance i afsnittet. En kritik, der også gav genlyd på Christiansborg, hvor Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti, kaldte afslutningen for en skandale.

»Det var ikke dokumentar, det vi så. Det var en gang venstresnoet propaganda i helt stor stil,« sagde han til Ritzau i oktober.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, valgte at klage til DR over, at serien ikke nævnte Venstres rolle under Besættelsen.

Ane Saalbach, redaktør for "Historien om Danmark", understregede efter kritikken, at ideologi ikke havde været styrende for serien på nogen måde. Når man fortæller 50 års historie med mange væsentlige detaljer og emner, må man vælge benhårdt, sagde hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side

Kommentar: Københavns Universitet legitimerer krænkelseskulturen

Palle Weis
De nye retningslinjer for håndtering af krænkelser på Københavns Universitet skubber til en tendens, der er samfundsnedbrydende og fragmenterende.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her