Billedkunst

Se billedet: Nyt portræt af Marianne Jelved afsløret

Tirsdag blev et portræt af politikeren Marianne Jelved (R) vist frem på Det Nationalhistoriske Museum.

Jelved deltog selv i afsløringen af maleriet tirsdag. PR-foto: Det Nationalhistoriske Museum

Det er 30 år siden, politikeren Marianne Jelved (R) for første gang blev valgt til Folketinget.

Nu bliver hun også fast inventar på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød, der udstiller portrætter af fremtrædende danskere. Tirsdag afslørede museet nemlig sin seneste tilføjelse til samlingen - et maleri af den erfarne politiker fortolket og udført af kunstneren Mads Rye, som har gengivet Jelved i olie på lærred.

»I tre årtier har Marianne Jelved været en markant personlighed i dansk politik og kultur. Vi er glade for at kunne føje hendes portræt til vores samling,« siger Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum, i en pressemeddelelse.

I portrættets ramme står ordene retssind, lovsind, frisind og storsind. De samme ord står skrevet i Vandrehallen på Christiansborg ved montrerne med de fire grundlove fra hhv. 1849, 1866, 1915 og 1953. Marianne Jelved har tidligere udtalt, at det er fire egenskaber, hun ønsker sig, at Danmark og andre demokratier skal kendes på. Foto: PR-foto, Det Nationalhistoriske Museum

Blå bog: Reformernes ypperstepræst

Den radikale politiker er portrætteret - i øvrigt med håndtaske - på en baggrund af blå himmel og med Thorvaldsens Museum og tårnet på Christiansborg Slot i horisonten. Jelved har selv siddet model til billedet, der derudover bygger på samtaler og fotooptagelser.

»Marianne Jelveds blik følger beskueren, og hun bærer en jakke med indvævede metaltråde, næsten som en slags brynje. Ideen er, at hun skal udvise styrke, selvtillid og klogskab,« fortæller kunstneren, der har 20 års erfaring i rygsækken og betegner sig selv som figurativ realist.

Marianne Jelved selv er begejstret for resultatet.

Jelved runder 30 år i Folketinget: Her er hendes råd

»Mads Ryes tekniske kunnen og realistiske stil imponerer mig, og jeg er glad for, at mit politiske liv og min store kærlighed til guldalderen er så fint indarbejdet i portrættet af mig,« siger hun.

Marianne Jelved er netop fyldt 74 år og er fortsat kandidat til næste folketingsvalg. Hun blev valgt til Folketinget i 1987 og blev landets første kvindelige økonomiminister fra 1993 til 1994 i Nyrup-regeringen.

Hun var formand for Det Radikale Venstres folketingsgruppe fra 1988 til 1993 og igen fra 2001 til 2007 samt fra oktober 2011 til december 2012. Den 6. december samme år blev hun udnævnt til kulturminister.

Museet udstiller Mads Ryes portrætter fra onsdag den 13. september til den 31. december 2017.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Billedkunst
Mere
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her