Billedkunst

Forsker fastslår: Den er god nok - Mona Lisa smiler skam

Intet maleri har været - og er - mere diskuteret end Leonardo da Vincis over 500 år gamle portræt.

Et verdens bedst kendte malerier - Leonardo da Vincis "Mona Lisa" - er også et af de mest omdiskuterede og tolkede i alle tider.

I århundreder er det således blevet diskuteret, hvem der sad model for maleriet, men det er nu alment anerkendt, at det var Lisa Gherandini.

Dette er blot toppen af isbjerget, hvad angår de mange teorier om det berømte maleri, som da Vinci skabte mellem 1503 og 1506.

Alene en Google-søgning på "Mona Lisa" giver i dag omkring 22 millioner hits.

Her skal det handle om en af de mest diskuterede og tolkede detaljer:

Hendes underfundige smil og hendes humør.

Smiler hun eller ej? Hvordan er hendes humør?

Det spørgsmål satte den tyske hjerneforsker Jürgen Kommeier sammen med kollegaen Ludgerr Tebartz van Elst sig for nyligt for at besvare, og hans forsøg med en gruppe studerende på universitet i Freiburg - og ikke mindst forskernes konklusion - er siden gengivet i medier over hele kloden, hvor man tilsyneladende bare ikke kan få nok af Mona Lisa.

De tyske forskere samlede en gruppe studerende på 12, og man viste dem ni sort/hvide billeder af Mona Lisas ansigt.

På de otte af dem var hendes mundvige manipulerede, så hun enten smilede lidt mere eller hang lidt mere med mundvigene. I serien indgik også en gengivelse af den originale Mona Lisa.

De studerende blev vist billedserien 30 gange og blev herefter bedt om, at vurdere om Mona Lisa var glad eller ked af det.

97 pct. af de studerende valgte det originale billede af Mona Lisa, som det billede på hvilket hun så mest glad ud.

Mona Lisa. I flere hundrede år har man diskuteret hendes smil. Nu fastslår tysk hjernefosker, at hun er glad. Foto: AP

Til nyhedsbureauet AFP giver Kommeir udtryk for overraskelse over resultatet af testen.

Med baggrund i de seneste godt 500 års beskrivelse af maleriet, følte forskeren sig overbevist om, at Mona Lisa på det originale billede ville blive karakteriseret som ked af det, men deri tog han altså i den grad fejl.

I endnu en test fik deltagerne igen vist 9 sort/hvide portrætter - otte på hvilken Mona Lisa hang bare lidt med mundvigende og så originalen. Dommen var den samme: Det originale billede blev valgt, som billedet, på hvilket Mona Lisa så gladest ud.

Professoren forklarer til AFP, at udgangspunktet for de to test, er det faktum, at vi mennesker er meget hurtige til at scanne et ansigtsudtryk. Vi husker disse scanninger, og ser vi f.eks. et glad ansigtsudtryk genkender vi det straks med baggrund i tidligere erfaringer.

En sejrssikker Jürgen Kommeier lægger overfor AFP ikke skjul på, at han mener, at gåden om Mona Lisas smil - og dermed hendes humør - en gang for alle er opklaret.

Men det vil næppe dæmme op for fremtidig diskussioner om maleriet, der regnes for at være det maleri, der kendes af de fleste over hele kloden - heller ikke for vurderingerne af, om Lisa Gherandini var glad eller lidt småtrist, da hun sad model for det ikoniske portræt, der til dagligt hænger på Louvre i Paris.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Billedkunst
Mere
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her