Nøgenforbuddet fortsætter: Fotograf skal censurere kunstudstilling

Først fik hun et nej, så fik hun et ja, og nu har fotograf Mathilde Grafström fået besked på at gennemføre selvcensur på sin kunstudstilling.

Artiklens øverste billede
Foto fra udstillingen ”Female Beauty With An Edge”, som i sensommeren bliver udstillet i en censureret udgave på Nytorv i København. Foto: Mathilde Grafström.

Der bliver vist både bryster og bagdel i fotograf Mathilde Grafströms fotoserie ”Female Beauty With An Edge”, der skal udstilles fra den 25. juli til den 5. august på Nytorv i København.

Men kønsdele må ikke vises.

For selv om Mathilde Grafström efter et år med afvisninger for nylig fik tilladelse til at vise sin kontroversielle udstilling af nøgne kvinder, er det altså en tilladelse med forbehold. Hun er således af Københavns Politi blevet pålagt at udøve selvcensur og fjerne de billeder, der viser synlige kønsdele.

»Det er i mine øjne fuldstændig grotesk og helt uacceptabelt, og jeg føler mig kraftigt censureret,« siger Mathilde Grafström til Jyllands-Posten og tilføjer:

»Det er jo ikke porno, jeg laver. Det er nogle diskrete og uskyldige nøgenportrætter af kvinder i ikke-seksualiserede situationer.«

Foto fra udstillingen ”Female Beauty With An Edge” af Mathilde Grafström.

Mathilde Grafström begyndte at fotografere nøgne kvinder for godt tre år siden, og hendes fotoudstilling består af flere hundrede billeder af almindelige kvinder, der poserer nøgne i naturen.

Da fotografen i sommeren i fjor søgte om tilladelse til at udstille kunstfotografierne i det offentlige rum, fik hun et nej fra Københavns Politi, der vurderede, at det ville være blufærdighedskrænkende. Københavns Kommune bad efterfølgende politiet tage stilling til, hvilke billeder man i givet fald ville kunne acceptere, men i et kort svar i en e-mail, som Jyllands-Posten har haft indsigt i, lød beskeden, at billederne ikke måtte vises i det offentlige rum.

Den fik stor årvågenhed i både ind- og udenlandske medier.

»Kunstneren ville hylde kvindekroppen, politiet sagde nej,« skrev den norske avis Dagbladet.

»Politiet lukkede fotoudstilling med nøgne kvinder ned, fordi de er for ”usømmelige” til udstilling på en offentlig plads,« lød det i Daily Mail, mens bl.a. The Mirror, The Independent, den spanske avis El Mundo og det amerikanske magasin Maxim også har omtalt sagen.

Efterfølgende råbte en række politikere fra Københavns Borgerrepræsentation op. Bl.a. kaldte Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet afvisningen for »langt ude og mærkeligt«, mens Venstres Jens-Kristian Lütken mente, at kunsten har svære vilkår, »hvis politiet vælger at tolke den paragraf så snævert«.

Foto fra udstillingen ”Female Beauty With An Edge” af Mathilde Grafström.

Mathilde Grafström valgte at klage over politiets afgørelse, og hun modtog efterfølgende et brev fra politiet om, at der blot var tale om en vurdering fra politiets side, og at det stod hende frit for at ansøge på ny. Så det gjorde hun. 

Det førte til, at kunstneren i marts i år blev indkaldt til et møde med politiet og Teknisk Forvaltning i Københavns Kommune, og her modtog hun så beskeden om, at udstillingen ikke må vise synlige kønsdele af hensyn til bl.a. »trafikken og børn på gaden og for ikke at få for mange anmeldelser ind om blufærdighedskrænkelse«, fortæller Mathilde Grafström

»Så de havde altså stadig en klar holdning til mine billeder, viste det sig. Og det sætter kun mere ild under mig, for det viser jo, at der er noget helt galt i det danske samfund, når vi skal censurere nøgenkunst på den måde.«

Foto fra udstillingen ”Female Beauty With An Edge” af Mathilde Grafström.

Mathilde Grafström har valgt at følge politiets anvisninger, og hendes udstilling kommer således ikke til at indeholde de oprindelige fotografier med synlige kønsdele. Hun har dog valgt fortsat at lade billederne indgå, dog i et så lille format at man kun svagt kan ane, hvad der er der på.

Hun er dermed gået på kompromis med både sig selv og sine kunstneriske idealer, understreger hun.

»Jeg føler, at mit projekt er blevet skamferet. Men jeg vælger at udstille alligevel, for jeg prøver at starte en revolution imod den nøgenforskrækkelse, der er i Danmark, hvor frisindet jo tilsyneladende er dødt,« siger hun.

Se alle kunstfotografierne fra udstillingen her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.