Annonce
Billedkunst

12-årig dreng gled og slog hul i maleri til 10 mio. kroner

Video af den uheldige dreng spredes på nettet. Se den her.

En konservator viser skaderme på Paolo Porporas 350 år gamle blomster-maleri. Screendumb fra YouTube.

En konservator viser skaderme på Paolo Porporas 350 år gamle blomster-maleri. Screendumb fra YouTube.

Han slentrer igennem udstillingen med en dåse-sodavand i sin ene hånd.

Kaster et blik på de udstillede malerier.

Og pludselig sker det.

Han snubler og banker sin hånd med sodavands-dåsen ind i et maleri og slår hul i samme.

Han genvinder balancen, kigger nervøst rundt på de andre, der befinder sig lokalet og går videre.

Det skete under en kunstudstilling i Taiwan i weekenden og værket, det gik ud over, var et 350 år gammelt blomstermaleri af den italienske maler Paolo Porpora.

Et maleri, der er vurderet til hvad der svarer til omkring 10 millioner danske kroner.

Udstillingen, der har titlen "The Face of Leonardo" kan i øjeblikket ses i Taipei. En udstilling, der som titlen antyder også rummer flere Leonardo Da Vinci-værker. Alle værker er i privateje.

Drengens uheldige stunt blev fanget på udstillingens overvågningskameraer, og videoen af den 12-åriges mareridt spredes nu som en steppebrand på nettet.

Ved uheldet blev der slået et hul på størrelse med drengens knytnæve i maleriets nederste højre hjørne.

Se tv-indslag om uheldet her:

Konservatorer fra Taiwan er allerede i fuld gang med at udbedre skaden, inden maleriet sendes tilbage til dets private ejer for yderligere restaurering.

Museet understreger, at man opfatter drengens stunt som et hændeligt uheld, hvorfor han ikke vil blive holdt ansvarlig. Og den økonomiske side af sagen dækkes af ejerens forsikring.

Hullet ses fra bagsiden af maleriet. Screendump fra YouTube

Dog skriver museet på dets Facebook-side blandt andet:

"Alle 55 malerier på udstillingen er ægte og de er både meget sjældne og kostbare. Når først disse malerier er skadede, vil de altid være det."

Det er i øvrigt langt fra første gang, at et kostbart maleri ved et uheld er blevet beskadiget af publikum på museer eller dets ejere.

I 2006 faldt en mand på Fitzwilliam Museum i Cambridge så uheldigt, at han væltede og smadrede en 300 år gammel kinesisk vase. I 2010 snublede en kvinde på Metropolitian Museum of Art i New York og lavede en 15 centimeter lang flænge i et Picasso-maleri.

Casino-millionæren Steve Wynn hamrede for nogle år siden sin albue igennem Picassos "Le Reve" og beskadigede maleriet voldsomt. Det lykkedes dog at restaurere det, og i 2013 solgte han det for intet mindre end 155 millioner dollar.

i 2012 blev Andrew Shannon på en Monet-udstilling i Dublin svimmel og faldt forover, hvorved han anrettede betydelige skader på et Monet-maleri, der var vurderet til omkring 10 mio. britiske pund.

Han blev siden idømt seks års fængsel for at have øvet hærværk mod maleriet, der efter 18 måneders intens restaurering nu er tilbage på National Gallery i London.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Billedkunst

Livet handler også om døden

Er livet et mirakel, udgør livets afslutning intet mindre end et mysterium. Et antal primært hollandske samtidskunstnere tager emnet op på Kunstcentret Silkeborg Bad.
Mere
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her