Museet Kunsten i Aalborg har lånt Jens Haaning 550.000 kr. til dette værk. Men hvor er pengene?
Et kunstmuseum i Aalborg har fået et andet værk fra kunstner, end det havde bestilt. Der mangler nærmere bestemt et større kontantbeløb.
Det er ikke en happening, understreger museet Kunsten i Aalborg. Lige nu har det nordjyske museum reelt ikke styr på, hvor de 550.000 kr., man har lånt en dansk kunstner, er henne.
Det eneste, man ved med sikkerhed, er, at pengene ikke hænger i de to rammer, de var tiltænkt.
Her kan museumsgæster i stedet se lidt tape-rester, der skulle have holdt på pengene, og en mail, der forklarer hans kunstneriske disposition.
»Jeg har valgt at lave et nyt værk til udstillingen i stedet for at vise de to henholdsvis 14 og 11 år gamle værker. Værket tager udgangspunkt i/responderer med både jeres udstillings koncept og de værker, som vi oprindeligt havde planlagt at vise. Værkets titel er: ”Take the money and run (an average Austrian income, 2007 and an average Danish year income, 2010), 2021”,« har Jens Haaning skrevet og afsluttet med venlig hilsen.
Haaning skriver ikke, hvor pengene i stedet er.
Lasse Andersson er direktør for Kunsten. Han kan godt se det tankevækkende og endda humoristiske i, at Jens Haanings værk sætter et andet lys på temaet om arbejdsdyder og penges værdi, som den spritnye udstilling på hans museum har som tema.
Et egentligt grin kan han dog ikke mønstre, da Jyllands-Posten ringer til ham.
»Vi har overført pengene til Jens’ Nem-konto for en del tid siden. Jens siger nu, at det er betaling for et værk, han har lavet. Det er ikke en del af aftalen. Han har fået et honorar,« siger Lasse Andersson.
Han påpeger, at den oprindelige aftale lyder, at pengene skal tilbagebetales 14. januar. Lasse Andersson har dog spurgt om at få pengene tilbage til Kunsten før tid, da de ikke længere indgår i værket:
»For mig at se er han i sin fulde ret til at skabe et værk - ud fra den præmis, at pengene er til låns. Jeg er ikke bekymret. Jeg forholder mig bare til kontrakten. Men jeg ringede og talte med ham i går aftes, og der var han ikke særlig tydelig omkring det.«
Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra Jens Haaning.
Foreløbigt hænger kunstværket på væggen på det aalborgensiske museum. Her føler Lasse Andersson, at det om ikke andet lever op til en tidligere beskrivelse af Jens Haanings arbejde som baseret på en »provokerende, men også humoristisk tilgang.«
»Det er en kommentar til, hvordan vi alle sammen arbejder. Og det er sikkert også en kommentar til værdien af, hvad han skaber. Så der er masser af lag, vi synes er interessante,« siger museumsdirektøren, mens han venter.