Annonce
Billedkunst

Afgørelse: Sjældent maleri skal blive i Danmark

Der findes ikke tilsvarende i dansk kunsthistorie, siger museumsdirektør.

Portrættet af drengen, som Camille Pissarro har malet, er dansk kulturarv har Kulturværdiudvalget slået fast. Det unikke guldaldermaleri skal derfor blive i Danmark på kunstmuseet Ordrupgaard. Foto: Det Kongelige Bibliotek

En absolut ener i dansk kunsthistorie.

Sådan beskriver museumsdirektør på kunstmuseet Ordrupgaard, Anne-Birgitte Fonsmark, et indtil for nylig fuldstændig ukendt maleri af Camille Pissarro , der i maj dukkede op hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Hun får nu glæde af maleriet på sit museum, for Kulturværdiudvalget har nedlagt forbud mod, at Pissarros ”Portræt af en dreng” må føres ud af Danmark.

»Det er udvalgets opgave at medvirke til, at vi ikke mister de vigtigste unikke kulturværdier til udlandet. Udvalget har vurderet, at der er grundlag for at nedlægge forbud, og at maleriet skal placeres på kunstmuseet Ordrupgaard, hvor det vil bidrage til historien om Danmark og danskerne,« siger formanden for Kulturværdiudvalget, Svend Larsen, i en pressemeddelelse.

Det er loven om sikring af kulturværdier, der giver Kulturværdiudvalget ret til allerede inden en auktion at give auktionshusene besked, hvis et værk er så vigtigt, at udvalget skal have en ansøgning om at føre det ud af landet. Et sådan forbud skal følges op af et købstilbud, som den udenlandske køber af maleriet har valgt at acceptere.

Forbuddet begrundes bl.a. med, at maleriet giver et »sjældent kulturhistorisk bidrag til Danmarks historie som kolonimagt«. Kunstneren blev født på Skt. Thomas i det daværende Dansk Vestindien og forblev dansk statsborger hele livet. Han blev senere verdenskendt som banebrydende kunstner inden for gruppen af franske impressionister.

Juridisk slagsmål om maleri genoptages

»Vi har nu fået et dansk guldalderportræt af en afrikansk dreng, malet af en af de største, franske impressionister, og det er en helt usædvanlig cocktail. Danske kunstmuseer har mange guldalderportrætter, men de skildrer mestendels det hvide borgerskab. Der findes ikke tilsvarende i dansk kunsthistorie, og i hele Pissarros ganske omfattende, tidlige værk er portrættet en stor sjældenhed,« siger Anne-Birgitte Fonsmark i pressemeddelelsen.

Ifølge Bruun Rasmussen Kunstauktioner gav Pissaro portrættet til juristen Hermann Meier Hjernøe (1823-77) i løbet af årene 1952-55, før Pissarro rejste til Paris.

Hjernøe selv kom i 1851 til De Dansk Vestindiske Øer og blev senere prokurator i byen Charlotte Amalie på Skt. Thomas. Pissaros værk gik siden i arv til sønnen Carl Christian Hjernøe (1871-1913), som var født på Skt. Thomas og kom tilbage til Danmark i 1877 efter faderens død.

Indtil auktionen i maj havde maleriet, der var helt ukendt for offentligheden, været i familiens eje. Maleriet var på kunstauktionen vurderet til 1,1-1,2 mio. kr. og endte med et hammerslag på 1 mio. kr.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Billedkunst
Mere
Annonce
På den anden side

Kommentar: Københavns Universitet legitimerer krænkelseskulturen

Palle Weis
De nye retningslinjer for håndtering af krænkelser på Københavns Universitet skubber til en tendens, der er samfundsnedbrydende og fragmenterende.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her