*

Kultur

Udstilling lukket: Beskyldt for racisme

Kontroversiel udstilling med levende sorte modeller er efter én dag lukket i London.

Den har været vist 12 steder i verden i de seneste måneder.

Uden problemer selvom den har sat gang i debatten.

Men i London gik det bare slet ikke.

Efter kun en enkelt dag besluttede Barbican Center at lukke den sydafrikanske instruktør Brett Bailys kontroversielle udstilling "Exhibit B".

Det skete efter voldsom kritik på alle sociale medier, trusler mod de medvirkende, arrangører og publikum.

Og onsdag krævede over 200 demonstranter foran museet, at udstillingen skulle lukkes øjeblikkeligt.

Brett Baily instruerer en af de medvirkende i "Exhibit B", der var for stærk kost for englænderne. Foto: Sofie Knijff

Lukningen af "Exhibit B" har nu udløst en voldsom debat om kunstneres ret til at ytre sig.

Med sin udstilling, der også præsenterer en række levende sorte modeller, har Brett Bailey ønsket at berette om de afrikanske slaver og asylansøgere under kolonitiden i Storbritannien.

Vi mener virkelig, at dette show burde vises i London og er oprigtig bekymrede for hvilke konsekvenser det får for kunstnere og performeres frie ret til at ytre sig.
Fra udtalelse fra Barbican Center i London.

Hans ret til at gøre det anfægtes af ingen, men måden han har valgt at gøre det på, har vakt vrede.

Instruktøren har brugt metoder og virkemidler, som man kender det fra 1800-tallets udstillinger af sorte og andre menneskeracer som var de dyr i en zoologisk have. Et fænomen, der var ganske udbredt i både England og USA.

Barbican Center oplyser, at udover den voldsomme kritik, så har flere af de deltagende i udstillingen og arrangørerne været udsat for alvorlige trusler.

Via Facebook og andre sociale medier blev der onsdag i sidste uge gennemført en demonstration med over 200 deltagere, og den gjorde så stort indtryk, at man fra Barbican Centers side besluttede at aflyse de resterende otte shows.

"Det blev umuligt for os at fortsætte showet på grund af protesternes ekstreme natur og de alvorlige trusler mod performere, publikum og museets stab", hedder det i en udtalelse fra Barbican Center, der fortsætter:

"Vi mener virkelig, at dette show burde vises i London og er oprigtig bekymrede for hvilke konsekvenser det får for kunstnere og performeres frie ret til at ytre sig."

En af de ledende aktivister bag protesterne - der allerede begyndte for over en måned siden og kulminerede i sidste uges demonstration - er Sara Myers fra Birmingham, der gang på gang har kaldt "Exhibit B" for "skandaløs racisme".

Hun og mange andre er lykkelige over aflysningen, som de opfatter som en stor sejr.

Barbican Center i London valgte at aflyse resten af opførelserne af showet "Exhibit B" efter at blandt andet de medvirkende og personalet havde modtaget alvorlige trusler. Foto: Pascal Gely

Næppe havde Barbican Center meddelt, at man lukkede udstillingen, før der i de britiske medier rejste sig en debat om ytringsfrihed, og kunstneren selv er bestemt heller ikke begejstret over aflysningen.

I en udtalelse understreger Brett Bailey, at det aldrig har været hans intention at støde nogen med sin udstilling. Hans mål med "Exhibit B" er og har fra begyndelsen været at skabe debat.

"Ønsker nogen af os virkelig at leve i et samfund, hvor det at udtrykke sig bliver undertrykt, forbudt, gjort tavst og frataget muligheden for at blive gennemført? Mit projekt er nu blevet lukket. Hvad lukker man i morgen?"

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur

Sherlock Holmes’ danske mareridt

Verdens største detektiv klarede de fleste opgaver med bravour – men i Danmark måtte han, eller rettere hans skaber, Arthur Conan Doyle, give op over for folk, der udnyttede ham.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her