Bornholmske samlingspladser skaber forundring
Fund på Bornholm peger på solgudsdyrkelse og rituelle afbrændinger
Arkæologiske fund på Bornholm peger i retning af, at enorme træpalisadeanlæg blev brugt til dyrkelse af en solgud og rituelle afbrændinger. Finn Ole Sonne Nielsen, chefarkæolog på Bornholms Museum, har deltaget i udgravningerne siden 1988:
»Størrelsen og karakteren af anlæggene overrasker os hele tiden. Der var ingen herhjemme, der havde drømt om, at der fandtes så store anlæg på så tidligt et tidspunkt i Danmarks Oldtid. Det kommer helt bag på os,« siger han og fortsætter:
»Med de nye fund er det nu oplagt at konkludere, at bronzealderens soldyrkelse allerede eksisterede i stenalderen,«
Solkult og afbrændinger
Udgravninger på begge pladser har afsløret store mængder afbrændte flintgenstande, økser og mejsler, som sandsynligvis blev destrueret systematisk som led i et ritual.
Det er overraskende, for større stykker flint findes ikke naturligt på Bornholm. Derfor måtte stenalderbønderne importere al den rå flint, der blev brugt til flintredskaberne. Når de så valgte at destruere dem efterfølgende, må de rituelle offerhandlinger have haft en særdeles stor betydning.
Poul Otto Nielsen, arkæolog og overinspektør ved Nationalmuseet har også været med på de bornholmske udgravninger fra starten. Han er overvejende enig med teorien, men han har samtidig en lidt anden fortolkning af fundene.
»Der er også mange indicier for, at pladserne er blevet brugt til længere ophold og produktion, så måske har anlæggene været deciderede bopladser for stenalderbønderne,« siger han.
Læs hele artiklen i Premium. Klik på artiklen og meld dig til Premium, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.