Glæde - og raseri - over salg af unik figur
Britisk salg af lille egyptisk figur oversteg alles forventninger - solgt for 16 mio. britiske pund.
På Northampton Museum and Art Gallery og i det lokale byråd kan man ikke få armene ned af lutter begejstring, men mange andre steder opleves kun vrede og dyb skuffelse.
Det handler altsammen om en lille 76 centimeter høj og 4.000 år gammel figur af egypteren Sekhemka, som museet fik som gave tilbage i 1880.
En aktiv lokal protestgruppe - Save Sekhemba Action Group - mener, at det er en skandale, at museet med byrådets velsignelse vælger at sælge figuren for at finansiere en ombygning af museet. Figuren hører til på et offentligt museum og ikke hos en privat samler.
Kræves tilbage til Egypten
Egyptens ambassadør i England, Ahsraf Elkholy, har på sit lands vegne krævet at museet returnere figuren til Egypten frem for at sælge den.
Art Council - der svarer nogenlunde til vores eget statslige kunstråd og som blandt meget andet administrerer diverse former for støtte til britiske museer - har truet med at nedskære eller helt fjerne støtten til museet i Northhampton.
Men al kritik er prellet af på byrådet som vand på en gås...
Langt større beløb end forventet
I går blev figuren solgt for et beløb, der langt overgik, hvad man havde forventet.
Man regnede med at Sekhemba ville indbringe 6 milllioner pund, men den blev solgt for intet mindre end 16 millioner pund. (ca. 150 millioner kroner)
Og dermed kan bystyret og museet til deres store glæde konstateret, at ombygningen af museet er mere end finansieret ved salget af statuetten. Ombygningen forventes at koste 14 millioner pund.
Museet forstår ikke kritikken
På museet forstår man ikke den megen blæst, der har været blandt borgerne i Northampton og i både lokale og nationale britiske medier.
I en erklæring skriver museet blandt andet, at ingen har talt om eller beskæftiget sig med den figur i mange år.
Den har befundet sig upåagtet på museet i årtier og har faktisk i de seneste fire år slet ikke været udstillet.
Museet har aldrig opfattet den ikke som nogen hjørnesten i samlingen, hvorfor man fandt det relevant at sælge den for at udbygge og forbedre museet.