- Opdateret 29/04/2014 kl. 13:59
Enestående møntfund på Bornholm
To amatørarkæologer har fundet ca. 250 mønter fra vikingetiden med flere unikummer i blandt.
Det ser ud til, at 2014 er et heldigt år for amatørarkæologerne. I marts blev en sjælden sølvskat fundet ved Løgstør, og for fire dage siden kunne Jyllands-Posten berette om et fund af 156 sølvmønter på fyn.
Og nu er tiden altså kommet til Bornholm. I dag mandag kan Nationalmuseet nemlig fortælle, at to amatørarkæologer, der går under navnet "Nissebanden", har fundet en stor vikingeskat i Vestermarie på Bornholm.
Fundet indeholder omkring 250 sølvmønter, tre guldmønter, et forgyldt sølvspænde, en fingerring af guld og en sølvbarre. Og blandt mønterne er der flere sensationelle fund.
Adrenalinen i kroppen
"Jeg var helt oppe at køre. Da den første guldmønt dukkede op, dunkede adrenalinen i kroppen. Man bliver helt skør!" siger den ene del af Nissbanden, Bent Gregersen fra Bornholm.
En del af skattefundet er blevet taget op i præparat, hvilket betyder, at møntskatten er blevet gravet fri og løftet op i den jordklump, den ligger i.
Røntgenbilleder taget på Bornholms Hospital viser, at ”skatteklumpen” gemmer på en hel del mønter. Derudover består skatten af en række løse mønter, brudstykker af mønter, et fornemt forgyldt sølvspænde, en fingerring af guld og en enkelt sølvbarre.
Ifølge René Laursen, som er ansvarlig for danefæregistrering og -behandling på Bornholms Museum, er skattefundet helt specielt af flere årsager:
"Det er forholdsvis sjældent, at vi finder skatte fra slutningen af 1000-tallet på Bornholm, og de tre guldmønter er simpelthen unikke fund," siger René Laursen og fortsætter:
"To af dem er arabiske gulddinarer, som er præget i henholdsvis 1040 i Ægypten og i 1060 Tunesien under Fatimide-dynastiet. Det er to helt enestående fund, for man har aldrig før fundet arabiske gulddinarer i en vikingetidsskat i Danmark," siger han.
"Mønten er en numismatisk sensation! Man har simpelthen aldrig nogensinde fundet en tilsvarende gulddenar noget sted i verden," siger hun.
Væk i tusind år
Mønterne anslås at være blevet gravet ned i den sene vikingetid i 1080'erne.
Og fundet gør hobbyen som amatørarkæolog værd at bruge tid på, fortæller den anden del af Nissebanden, Frank Pelle.
"Vi markerede hver mønt med en hvid plasticske, og lige pludselig var der bare hvide skeer overalt. Det var et syn, der fik det til at risle mig koldt ned af ryggen. Tænk, at man kan få lov til at finde mønter, som ingen har set eller rørt ved i tusind år."