EU-Parlamentet: Bortførte kulturskatte skal hjem igen

En lov, som skal føre stjålne skatte tilbage til deres retmæssige ejerlande i EU, er godkendt i EU-Parlamentet

Artiklens øverste billede
Antonio Tajani.

Har et EU-medlemsland fået snuppet en national, kulturel skat efter 1993, er der nu udsigter til, at skatten kan vende hjem igen.

EU-Parlamentet har torsdag stemt et nyt direktiv igennem, som skal hjælpe EU's medlemslande med at organisere, at objekter med "kunstnerisk, historisk eller arkæologisk værdi", som på ulovlig vis er havnet i et andet EU-land, kan sendes tilbage.

EU's industrikommissær, Antonio Tajani, hilser afstemningsresultatet velkommen og siger, at medlemslandenes kulturelle arv er meget værdifuld.

- Den former en del af Europas rige og forskelligartede kulturelle traditioner.

Kun få leveres tilbage

- Det nye direktiv viser Europaparlamentets engagement i forhold til at hjælpe medlemslandene med at beskytte deres nationale skatte, og vi er overbeviste om, at det også vil blive støttet i ministerrådet, siger kommissæren.

Loven skal nu formelt godkendes på ministerniveau af EU's medlemslande.

Ifølge EU-Parlamentet fjernes cirka 40.000 kulturelle objekter fra EU-lande hvert år, og kun en håndfuld af dem bliver leveret tilbage.

Den nye lovgivning erstatter regler fra 1993, som ifølge kommissionen ikke afskrækker kriminelle, som går specifikt efter kulturelle skatte, og de forhindrer heller ikke handel med kulturelle objekter, som man ikke kender herkomsten af.

Krav om enighed

Nu skal det være sådan, at hvis man vil have kompensation for, at man skal aflevere et kunstobjekt tilbage, skal man kunne bevise, at man, da man købte det, prøvede at finde frem til det land, hvor værket originalt stammer fra.

Derudover skal Informationssystemet for det indre marked (IMI) facilitere et bedre samarbejde mellem medlemslandene om blandt andet udveksling af information og viden på området.

Med de tidligere regler var der en liste over, hvilke kategorier af kulturelle skatte, der kunne blive leveret tilbage, men nu gælder det altså alle objekter som er klassificerede som nationale skatte med kunstnerisk, historisk eller arkæologisk værdi for landet.

Det vil også være muligt med det nye direktiv at returnere sager, som er blevet stjålet inden 1993, men så skal de to pågældende lande blive enige om det sammen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen