Forsvundet Fabergé-æg vises frem

En guldhandler har angiveligt solgt forsvundet Farbergé-æg for 180 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Dette sjældne Fabergé-æg vises frem for første gang i 112 år.

En af verdens mest værdsætte skatte bliver nu vist offentligt frem for første gang i 112 år.

Det drejer sig om det forsvundne tredje Imperial Fabergé-æg. Det skriver The Telegraph.

Carl Fabergé lavede ægget i 1887 som en påskegave fra zar Alexander III til den danske kejserinde Dagmar. Ægget, som indeholder et Vacheon Constantin-ur, blev sidst set offentlig under en udstilling i 1902.

Dette sjældne Fabergé-æg vises frem for første gang i 112 år.

Ægget blev beslaglagt og solgt under den russiske revolution, og indtil 2011 frygtede man, at det berømte æg var tabt for evigt.

Ville smelte ægget

Tilbage i 1964 var ægget blevet solgt på en auktion i New York, uden at nogle bemærkede, at det var et vaskeægte Fabergé-æg. Ægget blev dengang solgt for 2.450 dollars.

Ægget havnede i hænderne på en guldhandler fra midtvesten. Han købte det i en alt-mulig-forretning for 14.000 dollars. Det skriver BBC.

Han håbede, at han kunne tjene nogle hurtige penge ved at smelte ægget om. Men der var ingen interesserede købere.

Anonym samler

Da han satte sig til at google "æg" og "Vacheron Constantin" fandt han frem til en Telegraph-artikel fra 2011, som handlede om det forsvundne æg, som han var i besiddelse af.

Dermed fik han en stærk mistanke om, at han sad på en guldgrube af et æg, og derfor kontaktede han en ekspert, der fløj til USA og bekræftede, at ægget var en ægte Imperial-æg og et af otte savnede Fabergé-skatte.

Fabergé-eksperten købte ægget på vegne af en anonym privat samler for et ukendt beløb, som menes at være mere end 180 mio. kr., skriver the Telegraph.

Ægget vil nu blive udstillet på en særudstilling hos Wartski i London fire dage i april, hvor gæsterne kan beundre de 8,2 cm guld, diamanter og safirer.

Lavet til zarfamilie

Fabergé, der har en dansk mor, er bedst kendt for sine verdensberømte æg af ædelt metal og smykkesten, som er yderst eftertragtede og anses for at være indbegrebet af luksus.

Han menes at have lavet omkring 50 af sine specielle æg, hvor mindst et halvt dusin er gået tabt.

Fabergé-æg er noget af det ypperste håndværk, som overhovedet kan erhverves.

Æggene var oprindeligt fremstillet til den russiske zarfamilie.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen