Er live-sex mellem bøsser nu også kunst?

19-årig englænder vil i aften have sex for første gang - det sker på London-galleri foran publikum.

Artiklens øverste billede
Orange Dot Gallery i Bloomsbury vil i aften lægge lokaler til den 19-åriges seksuelle debut.

19-årige Clayton Pettet vil i aften gennemføre sit første samleje. Og har valgt at gøre det foran et indbudt publikum i kunstens navn.

Og det har den i de seneste uger i høj grad været i England, hvor den 19-årige homoseksuelle kunststuderende Clayton Pettet efter måneders tilløb i aften vil gennemføre sit første samleje med en mand foran et indbudt publikum.

Projektet, der er et led i et større projekt med titlen "Art School Stole My Virginity", har vakt voldsom debat i de britiske medier og på nettets sociale medier.

Længe undervejs

Og sådan har det været siden han i efteråret lancerede sin plan. Tidspunktet er udsat adskillige gange, men i aften skulle det blive gennemført foran et indbudt publikum på omkring 100 mennesker.

Efter seancen, der gennemføres med en mand, der forbliver anonym, vil Clayton Pettet besvare spørgsmål og i de næste dage kan publikum i galleriet se hans billedserie "Whoregasm", der skildrer kvinders orgasme.

Clayton Pettet er studerende på Central Saint Martins Collega of Arts and Design, og her understreger man, at skolen på ingen måde er involveret i projektet, men at man har advaret ham mod konsekvenserne - både menneskeligt og juridisk.

Mange tager afstand

Flere organisationer for homoseksuelle har taget kraftigt afstand fra begivenheden og mener på ingen måde, at det kan kaldes kunst.

Har Pettets mål været at få omtale, så har han i den grad fået dette opfyldt, men selv har han været noget påholdende med at udtale sig.

Men på sin tumblr-profil skriver han blandt andet, at det hele begyndte, da han som 16-årig begyndte at tænke over "jomfruelighedens kulturelle betydning", som han udtrykker det.

"Mens alle mine venner i skolen mistede deres uskyld, var det for mig meget vanskeligt at finde et svar på, hvorfor jeg stadig var jomfru og hvorfor det betød så meget for mennesker omkring mig."

Rejser spørgsmål

Senere tilføjer han:

"Min performance er ikke så meget et statement, som det er et spørgsmål. Hele spørgsmålet om jomfrueligheden var ekstremt følelsesbetonet for mig".

At han er homoseksuel, ændrer ikke ved det faktum, at det stadig for ham er noget meget væsentligt at miste sin uskyld, skriver han, men erkender samtidig, at hele spørgsmålet om uskyld og jomfruelighed i al væsentlighed er knyttet til heteroseksuelle forhold.

Jyllands-Posten ville gerne have haft en uddybende kommentar fra både kunstner og galleri, men ingen af parterne har ønsket at udtale sig inden aftenens begivenhed.

Dansk sidestykke

Clayton Pettets meget omdiskuterede performance har i øvrigt et dansk sidestykke.

I august 2012 kunne man på Galleri Kunstcentrum i Silkeborg i forbindelse med udstillingen "Blottet for skam" opleve to mennesker, der havde sex foran publikum. Formålet var - i følge galleriet - at vise det naturlige ved den menneskelige forplantning.

Ligesom tilfældet er i øjeblikket i London, blev også det danske initiativ stærkt kritiseret og mange mente, at det hele var et PR-stunt, som det økonomiske trængte galleri udførte for at få penge i kasse.

ORDET ER DIT

Hvad mener du?

Er Pettets initiativ i London i aften kunst - eller er det plat?

Hvor går grænsen?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen