Jurist: Yahya Hassan kan blive dømt for racisme

Digteren Yahya Hassan kan blive dømt for racisme, vurderer Cepos-jurist, der anser paragraf for problematisk.

Artiklens øverste billede
Jacob Mchangama er chefjurist i iden liberale tænketank Cepos.

De generaliserende beskyldninger om kriminalitet og nedværdigende udtryk som "perker" om indvandrere og deres livsførelse fra Yahya Hassans mund kan koste den unge digter en dom for racisme, vurderer chefjurist i Cepos, Jacob Mchangama.

- Det generaliserende og nedværdigende taler for, at han kunne blive dømt, da der er en række domme for en række sammenlignelige forhold, siger Jacob Mchangama til Ritzau.

Anmeldt til Østjyllands Politi

Vurderingen skal nu stå sin prøve hos Østjyllands Politi, efter at den aarhusianske debattør Mohamed Suleban har politianmeldt Yahya Hassan for racisme.

Det er faldet Suleban for brystet, at den populære digter har brugt udtryk som "dumme perker" og sagt i interview, at alle i socialt udsatte boligområder som Vollsmose og Gellerup stjæler, arbejder sort eller snyder sig til pension.

- Han kommer dog ikke med så alvorlige anklager såsom voldtægt og æresdrab. Han bruger samtidig ordet perker på en anden måde, end en nazist ville have gjort. Han bruger det som i visse miljøer, hvor man siger perker om sig selv, forklarer chefjuristen.

Langt fra sigtelse til dom

Men en sigtelse og tiltale er en ting. En endelige dom for racisme er noget andet, da domstolene ifølge juristen kan være påvirket af den omfavnelse, som Yahya Hassan har fået i den offentlige debat.

- Der er et ret stærkt grundlag for at rejse sigtelse og tiltale, men om han så bliver dømt, ligger mere på en knivsæg, hvor man ikke kan se bort fra, at det er vigtige kommentarer i den offentlige debat, siger Jacob Mchangama.

En eventuel dom vil uanset udfald udstille racismeparagraffen, da den giver en uacceptabel retsusikkerhed, mener Jacob Mchangama.

- Hvis Yahya Hassan bliver dømt, så sker det på trods af, at han er blevet omfavnet af en stor del af landet og har sat en dagsorden, siger han.

- Hvis han ikke bliver dømt for udtalelser, som ligner det, andre er blevet dømt for, så udstiller det en vilkårlig bestemmelse, hvor man ikke kan vide sig sikker på, hvad der er lovligt at ytre, forklarer han.

Det er ikke muligt at afskaffe racismeparagraffen på grund af folke- og EU-retten, vurderer Jacob Mchangama, der i stedet opfordrer politikerne til at indsnævre paragraffen, så man freder den offentlige debat.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.